Фейгін: Можливо, позови України підштовхнуть Росію звільнити українських політв'язнів. Просто, щоб закрити проблему з ЄСПЛ

Фейгін: Росія майже завжди виконує матеріальні вимоги
Фото: Александр Каргин / Facebook

Подання до Європейського суду з прав людини позову проти РФ щодо українських політв'язнів буде кроком Києва у правильному напрямі, однак чекати на миттєві результати не варто. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський адвокат Марк Фейгін.

Рішення України подати в Європейський суд із прав людини позов проти Росії щодо українських політв'язнів може спонукати Москву до звільнення утримуваних осіб. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив російський адвокат Марк Фейгін.

"Тут є юридичний і політичний аспекти. Із юридичної точки зору, це міждержавна вимога, пов'язана з порушенням Конвенції про права і свободи громадянина. Її буде подано в інтересах громадян України, які перебувають в ув'язненні або під судом РФ. Тобто йдеться про серйозні порушення норм цієї Конвенції, якої Росія як член Ради Європи зобов'язана дотримуватися. Однак через велику завантаженість ЄСПЛ розгляд таких справ триває роками. Правда, у деяких скарг є пріоритетний порядок розгляду – це може прискорити процес. Наприклад, справу Pussy Riot розглядали шість років. І вона була пріоритетною. Отже, суд розглядає справу роками, а люди весь цей час сидять. А у ЄСПЛ навіть пріоритетних скарг багато", – зазначив Фейгін.

Він наголосив, що РФ болісно реагує на будь-які позови та вимоги.

"Мені здається, що подання такої скарги з боку України має і політичний характер. Зверніть увагу, зазвичай суди ухвалюють рішення на користь України. Тому Києву вигідно і навіть необхідно експлуатувати, у гарному сенсі цього слова, європейські судові інстанції. Це дасть змогу створити правову базу, яка якогось моменту дасть свій результат. Росія хоч і ігнорує деякі рішення і не виконує їх, але все одно дуже болісно реагує на всі ці позови та вимоги. Насамперед тому, що це вкотре доводить: РФ – не правова держава, у якій ігнорують міжнародні норми та правила. І можливо, позови України підштовхнуть Росію звільнити українських політв'язнів. Просто, щоб закрити проблему з ЄСПЛ. Отже, думаю, це крок у правильному напрямі, але чекати на миттєві результати не варто", – сказав адвокат.

За його словами, щоб не виконувати рішення міжнародних судів, у Москві можуть заявити, що вони суперечать російській конституції.

"Росія майже завжди виконує матеріальні вимоги – різні компенсації виплачують практично у 100% випадках. А ось правові складники тих чи інших рішень Москва виконувати не хоче. Тому, якщо ЄСПЛ ухвалить рішення на користь українських політв'язнів, Росія може заявити, що вона суперечить конституції країни. І виконувати його не буде. Тобто за потреби обійти це рішення Москва зможе. Хоча насправді членство РФ у Раді Європи за пріоритетністю вище за конституцію країни. Навіть у самій конституції зазначено, що міжнародні норми пріоритетніші від національних", – резюмував Фейгін.

6 серпня заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов заявив, що наступного тижня Київ подасть у ЄСПЛ позов проти Росії щодо українських політв'язнів.

Цього ж дня держсекретар Міністерства закордонних справ України Андрій Заяць повідомив, що у РФ через політичні мотиви утримують 27 українців.

У травні речниця МЗС України Мар'яна Беца повідомляла про більше ніж 40 політв'язнів у окупованому Криму.