Фесенко: Рушійна сила партії мерів – Філатов і Корбан, вони хочуть вийти на рівень країни. Тут у них потенційний конфлікт із Кличком

Фесенко: Ніхто не хоче грати під чужим керівництвом і в чужих інтересах
Фото: Dragon Capital / Facebook

Ініціаторами створення політичного об'єднання мерів є мер Дніпра Борис Філатов і ексглава партії "УКРОП" Геннадій Корбан, повідомив у коментарі виданню "ГОРДОН" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Велику партію мерів в Україні не вдається створити, тому що керівники міст належать до різних партій і не мають бажання йти в один партійний колгосп. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Ініціатор створення партії мерів зовсім не [мер Києва] Віталій Кличко. Він, як лідер Асоціації міст України, звичайно ж, хоче бути на чолі проєкту. Але рушійна сила цього об'єднання – мер Дніпра Борис Філатов і [ексглава партії "УКРОП"] Геннадій Корбан. Вони 2015 року створювали УКРОП, але втратили контроль над партією і зараз роблять другу спробу. Вони хочуть вийти на загальнонаціональний рівень, стати лідерами партійного проєкту. І тут у них потенційний конфлікт із Кличком", – зазначив політолог.

За його словами, в Україні вже були спроби політичного об'єднання мерів міст.

"Сама собою ідея не нова. 2006 року ми намагалися реалізувати схожий проєкт і зіткнулися з небажанням більшості мерів влазити в партійні розбірки, а тим більше в конфлікти із центральною владою. Нагадаю, експрезидент Віктор Янукович заганяв мерів в одну партію. Чим закінчилося? Щойно Януковича не стало, усі розбіглися. Ще одна схожа історія сталася минулого року на парламентських виборах. Коли зібрати багатьох мерів не вдалося, ініціатори проєкту – [мер Харкова Геннадій] Кернес, [мер Одеси Геннадій] Труханов і кілька мерів невеликих міст – приєдналися до Опоблоку. Я зі скепсисом ставлюся до можливості створення партії мерів. Ніхто не хоче грати під чужим керівництвом і в чужих інтересах. Новий проєкт, можливо, буде реалізовано. Але, як і попередні такі ініціативи, не матиме великого розвитку. Велику партію мерів не вдається створити із простої причини – частина мерів належить до різних партій і, в принципі, у них немає особливого інтересу йти в один партійний колгосп", – підкреслив Фесенко.

Він зазначив, що підштовхнути мерів до об'єднання може встановлення п'ятивідсоткового прохідного бар'єра для партій на майбутніх місцевих виборах.

"Зараз мерів може переконати пограти в цей проєкт ініціатива "Слуги народу" про встановлення п'ятивідсоткового прохідного бар'єра для партій на місцевих виборах. Це ризикована, сумнівна і навіть помилкова ініціатива. Вона була зрозумілою минулого року, коли рейтинги "Слуги народу" були досить високими. Але восени ситуація може змінитися, і не на користь "слуг". Тоді складеться небезпечна ситуація, коли в російськомовних регіонах більшість здобуде ОПЗЖ, на заході – "Європейська солідарність", "Свобода" і, може, трохи "Голос". Для мерів від малих, позапарламентських партій і безпартійних залишиться єдиний вихід – об'єднуватися. Але тоді вони стануть ще однією опозиційною силою. І "Слуга народу" залишиться на самоті. Тому треба відмовитися від цього сценарію, навпаки, знизити виборчий бар'єр і дати можливість якомога більшій кількості партій балотуватися на місцевих виборах", – резюмував Фесенко.

За інформацією ZN.UA, минулого тижня відбулася онлайн-конференція щодо створення партії мерів. Як стверджують джерела видання, одним з ініціаторів проєкту став мер Києва Віталій Кличко, у переговорах брали участь представники колишнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, мер Дніпра Борис Філатов та мери інших великих міст.