Гетманцев: Я був категоричним противником зміни керівництва Нацбанку

Гетманцев: Ми просто висловлювали свої побоювання, що дії Нацбанку охолоджують економіку, замість того, щоб її розігрівати
Фото: Danil Getmantsev / Facebook

Негативний відгук комітету Ради з питань фінансів про діяльність голови НБУ Якова Смолія не мав на меті його відставки, це було запрошення до дискусії, заявив голова комітету Данило Гетманцев.

Критика колишнього голови Національного банку України Якова Смолія з боку членів парламенту була виправданою, але в завдання депутатів не входило відправити керівництво регулятора у відставку. Про це в інтерв'ю LIGA.net, опублікованому 6 липня, сказав голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев (фракція "Слуга народу").

Незадовго до заяви Смолія про звільнення комітет схвалив проєкт постанови із критичною оцінкою діяльності НБУ, автором якої був нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський.

"Текст обговорювався, колеги вносили зміни, і ми врешті вийшли на компроміс. Було два варіанти постанови, другий – набагато жорсткіший. Там пропонувалося визнати Смолія таким, що втратив ділову репутацію. Ми проголосували проти", – розповів Гетманцев.

Із гострих моментів у проєкті постанови залишилося тільки звинувачення керівництва Нацбанку у створенні "піраміди облігацій внутрішньої держпозики", вважає він.

"В основному постанова збалансовано дає оцінку Національному банку і його роботі. Це чисто політична оцінка, юридичних наслідків немає. Ми не збиралися звільняти Смолія", – запевняє голова комітету.

За його словами, у 2019–2020 роках постійно відбувалися дискусії про необхідність "розігріву" економіки, вони тривали аж до відставки Смолія.

"Ми просто висловлювали свої побоювання, що дії Нацбанку охолоджують економіку, замість того, щоб її розігрівати. Друга половина 2019 року – це класичний приклад, коли різке подорожчання гривні призвело до втрат експортерів, втрат бюджету і зіграло роль у падінні промисловості. Це помилка НБУ, я вважаю. Ми про неї говорили й у постанові, і на зустрічах. Ми вважаємо, що ці помилки треба виправляти і враховувати в подальшій діяльності. Але я був категоричним противником зміни керівництва Нацбанку. Безперечно, люди в керівництві НБУ – професіонали", – підкреслив Гетманцев.

17 червня парламентський комітет із питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді визнати за доцільне створення тимчасової слідчої комісії з розслідування діяльності керівництва Національного банку України.

Смолія, який очолював Нацбанк із 2018 року, звільнили з посади 3 липня. Зараз посаду в.о. голови Нацбанку обіймає його перша заступниця Катерина Рожкова.

Голова регулятора подав 1 липня у відставку через "систематичний політичний тиск на НБУ" із боку влади. Виступаючи в Раді перед звільненням, він заявив, що від нього вимагали ухвалювати економічно необґрунтовані рішення, які могли завдати шкоди українській економіці.

В інтерв'ю LB.ua Смолій заявив, що президент Володимир Зеленський 30 червня попросив його піти з посади.

Гетманцев 3 липня проголосував за постанову про звільнення Смолія.