Глава МЗС Польщі назвав позицію Німеччини щодо "Північного потоку – 2" антиєвропейською

Чапутович: Нам потрібні рішучіші дії проти Росії з боку ЄС і НАТО
Фото: ЕРА

У питанні будівництва газопроводу "Північний потік – 2" Польща, США і Європейська комісія представляють проєвропейську позицію, а Німеччина та Австрія – антиєвропейську, вважає міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

Газопровід "Північний потік – 2" загрожує безпеці України і руйнує ефект запроваджених санкцій проти РФ. Таку думку в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt висловив міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович.

"Нам потрібні рішучіші дії проти Росії з боку ЄС і НАТО. Тут питання "Північного потоку – 2" є центральним: газопровід руйнує наслідки санкцій, "Північний потік – 2" вбиває Україну. Коли транзит російського газу територією України буде припинено, ця країна втратить не тільки серйозні прибутки, але насамперед гарантію захисту перед черговою російською агресією", – заявив міністр.

На його думку, Польща, США і Європейська комісія представляють в цьому питанні проєвропейську позицію, а Німеччина та Австрія – антиєвропейську.

"Німеччина часто думає, що європейська позиція і є німецькою позицією, проте у випадку з "Північним потоком" це не так", – підкреслив Чапутович.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував побудувати трубопровід в обхід Данії.

Глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив 30 грудня, що постачання газу "Північним потоком – 2" мають почати 1 січня 2020 року.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

Після інциденту із захопленням російськими силовиками українських військових кораблів у Чорному морі в американському Держдепартаменті зазначили, що США будуть говорити з Євросоюзом про можливе закриття "Північного потоку – 2".

11 грудня в Конгресі США ухвалили резолюцію проти "Північного потоку – 2".

12 грудня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій розкритикував будівництво газопроводу.