Голова Укрвуглепрофспілки заявив, що продовження надзвичайних заходів у енергетиці буде порушенням закону

Віктор Турманов: Так не можна, щоб ТЕС, які не працюють, отримали високий тариф і прибуток, а тим, хто працює, – тим менший тариф і збитки
Фото: luganews.com

Продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці після 17 липня не можна, інакше ТЕС будуть змушені знижувати вироблення електроенергії та зменшать закупівлю вугілля, заявив голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

Надзвичайний стан в енергетиці суперечить новому закону "Про ринок електроенергії" й завдає збитків тепловим електростанціям, які працюють на газовому вугіллі, заявив у коментарі "Українським новинам" голова Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов.

Він зазначив, що ТЕС, які працюють на антрациті, опинилися в привілейованому становищі, бо отримали вищий тариф на продаж електроенергії.

"Виходить, що ті станції (ТЕС), які фактично не працювали через відсутність вугілля марки А (антрацит), опинилися в привілейованому становищі – у них і прибуток вийшов", – пояснив Турманов.

Голова профспілки наголосив, що Кабмін не повинен продовжувати надзвичайні заходи в енергетиці після 17 липня.

"Адже вийшов закон "Про ринок електроенергії", який скасував колишній закон – а там було право вводити надзвичайний стан. У нинішньому законі такого права немає (хіба що Кабмін зможе це зробити в крайньому випадку). Тому із 17 липня надзвичайні заходи в енергетиці скасують. А якщо не скасують, треба бити тривогу, що йде порушення закону. Так не можна, щоб ТЕС, які не працюють, отримали високий тариф і прибуток, а тим, хто працює, – тим менший тариф і збитки", – підкреслив він.

Турманов додав, що в разі продовження надзвичайних заходів постраждають і шахти.

"Через збитки ТЕС, які працюють, змушені знижувати вироблення, що негативно впливає на шахти України – йде зниження закупівлі вугілля. Надзвичайні заходи треба було ще раніше ліквідувати. Сподіваюся, із 17 липня вони будуть скасовані", – резюмував голова профспілки.

Надзвичайні заходи в енергетичній системі України, спрямовані на скорочення споживання вугілля антрацитної групи, Кабмін уперше ввів 15 лютого і після цього продовжував щомісяця. Востаннє – 14 червня.

Дефіцит вугілля на теплостанціях виник у зв'язку з початком товарної блокади окупованих районів сходу України активістами, які назвалися ветеранами АТО.

Позафракційний народний депутат, заступник голови парламентського комітету боротьби з корупцією Борислав Береза заявив, що запроваджена урядом надзвичайна ситуація в енергетиці стала ширмою для заробляння мільярдів на простої антрацитних блоків, а вигоду зі схеми має син екс-президента України Олександр Янукович та інші бенефіціари.

Компанія "Західенерго" повідомила "Українським новинам", що подала позов до Окружного адміністративного суду Києва про скасування цього розпорядження уряду. На думку керівництва підприємства, під приводом дії надзвичайних заходів була допущена тарифна дискримінація ТЕС, які працюють.

Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик 5 липня повідомив агентству "РБК-Україна", що Кабінет Міністрів не планує продовжувати термін дії надзвичайних заходів.