Голосування за призначення Саакашвілі може взагалі не відбутися

Саакашвілі можуть запросити на засідання фракції "Слуга народу", яке відбудеться перед засіданням Ради
Фото: depositphotos.com

Питання призначення на посаду віцепрем'єра Михайла Саакашвілі можуть не винести на голосування у Верховній Раді без підтримки всередині фракції "Слуга народу", повідомляє джерело "РБК-Україна".

Голосування у Верховній Раді України за призначення Михайла Саакашвілі віцепрем'єром із реформ може взагалі не відбутися. Про це повідомляє "РБК-Україна", посилаючись на слова кількох депутатів фракції "Слуга народу".

За словами кількох співрозмовників "РБК-Україна", багато членів фракції виступає проти призначення Саакашвілі, тому до голосування справа може взагалі не дійти.

"Голосування за Саакашвілі може відбутися або на наступному пленарному засіданні, або – другий варіант – ніколи. Це якщо не буде підтримки всередині фракції та Верховної Ради", – заявив нардеп від "Слуги народу" Олександр Качура.

Депутат вважає, що краще б Саакашвілі став радником президента Володимира Зеленського.

"На тій посаді, на яку претендує Саакашвілі, він усе одно не зможе реалізувати заплановане – у нього не буде таких повноважень", – додав він.

Джерела "Української правди" повідомили, що Саакашвілі можуть запросити на засідання фракції "Слуга народу", яке відбудеться перед засіданням Ради.

14 квітня засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон закликав призначити експрезидента Грузії Михайла Саакашвілі прем'єр-міністром країни.

"Те, що я фігурую в опитуваннях [щодо кандидатів на посаду прем'єр-міністра], мені, чесно кажучи, приємно. Не від гарного життя люди раптом згадали про мене... Я однозначно готовий увесь свій досвід, усю свою репутацію покласти на кін. Я хочу ще раз підкреслити, що посадових амбіцій у мене жодних немає, але кожен із нас, хто може допомогти, має допомагати", – відповів на пропозицію Саакашвілі.

22 квітня заступниця голови фракції "Слуга народу" Євгенія Кравчук повідомила, що 24 квітня Верховна Рада проведе два позачергові засідання.

Саакашвілі в липні 2017 року втратив українське громадянство. П'ятий президент України Петро Порошенко видав відповідний указ через дані, які політик нібито приховав під час отримання українського паспорта. У лютому 2018 року Саакашвілі вислали в Польщу.

28 травня шостий президент України Володимир Зеленський повернув Саакашвілі українське громадянство.

22 квітня 2020 року стало відомо, що Зеленський запропонував Саакашвілі обійняти посаду віцепрем'єра з питань реформ. Президент вважає, що у Саакашвілі "є потенціал для підтримки уряду України". У фракції "Слуга народу" заявляли, що Верховна Рада може розглянути призначення Саакашвілі 28-го або 29 квітня, але наразі голосів для його призначення немає.