Голова Антимонопольного комітету спростував заяви про монополізацію ринку через купівлю ДТЕК обленерго

Юрій Терентьєв: Це регульований ринок, який знаходиться у стані природної монополії апріорно, 100%, завжди
Фото: Legal High School / Facebook

Обленерго є природними монополіями, їх придбання не впливає на конкуренцію, оскільки в цьому сегменті її і не може бути, заявив голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв.

Голова Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв сказав в інтерв'ю виданню Politeka, що заяви політиків про монополію ДТЕК через придбання акцій "Київобленерго" та "Одесаобленерго" мають суто політичний характер. За його словами, ДТЕК купує тільки електричні мережі, а не компанії-постачальники.

"Придбавав лише частину активів, пов'язаних із діяльністю оператора системи розподілу. Тобто це виключно мережа, яка жодним чином не займається постачанням електричної енергії на території Київської області та на території Одеської області. Тобто монополізація жодного ринку в цьому випадку не відбувається", – пояснив він.

Голова АМКУ підкреслив, що обленерго є природними монополіями, їх придбання не впливає на конкуренцію, адже в цьому сегменті її немає і бути не може. Саме тому діяльність природних монополій повністю контролюють відповідні державні органи, зокрема Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, через ліцензійні умови.

"Що таке є обленерго або оператор системи розподілу? Це мережа, яка знаходиться в межах певної територіальної одиниці. Цей бізнес є так званою природною монополією. Тобто немає економічного сенсу дублювати створення нової повторної мережі розподілу газу. Це регульований ринок, який знаходиться у стані природної монополії апріорно, 100%, завжди. І придбання одним суб'єктом додаткової мережі в іншому регіоні не створює монополізації певного національного ринку, оскільки ці ринки апріорно територіальні, і вони не повинні плюсоватися один до іншого", – зазначив Терентьєв.

Придбання таких природних монополій, як обленерго, голова АМКУ порівняв із придбанням ліфта в сусідньому будинку.

"В одному багатоквартирному будинку є ліфт і в іншому багатоквартирному будинку є ліфт. Якщо один суб'єкт придбав один ліфт і придбав другий ліфт – він не монополізував ліфти. Оскільки один ліфт є певним економічним благом у межах одного будинку. Так само і мережі розподілу", – сказав голова АМКУ.

За словами Терентьєва, перед наданням відповідного дозволу АМКУ опитав учасників ринку, органи влади, громадські асоціації та організації. Голова комітету повідомив, що регулятор отримав щодо цього тільки один електронний лист із запереченнями за підписом трьох осіб: голови Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрія Геруса, нардепів від Блоку Петра Порошенка Сергія Лещенка і від "Самопомочі" Вікторії Войцицької. Автори бачили в цьому рішенні ознаки монополізації ринку електропостачання, але ДТЕК не купував компаній-постачальників, підкреслив Терентьєв.

"Якщо показати, про що йшла мова у цій концентрації, то стає очевидним, що цей лист – просто необґрунтована політична заява", – сказав він.

25 квітня Антимонопольний комітет України більшістю голосів дозволив групі ДТЕК українського бізнесмена Ріната Ахметова придбати "Київобленерго" і "Одесаобленерго". Повідомлення про це регулятор опублікував на своєму офіційному сайті.

Компанії є операторами системи розподілу в Одеській і Київській областях і не займаються постачанням електроенергії. Надаючи дозвіл на концентрацію, АМКУ поклав на ДТЕК низку зобов'язань, які покликані усунути можливий вплив на суміжні ринки – постачання та виробництво електроенергії.