Голова штабу Зеленського: Якщо ми часто будемо згадувати про аналізи, то на будь-яку конференцію журналістів будуть пускати тільки після їх здачі. Це вже абсурд

Зеленський здав аналізи в клініці Eurolab
Фото: ЕРА

За словами голови штабу кандидата у президенти України, шоумена Володимира Зеленського Івана Баканова, Зеленський здав аналізи на наркотики відповідно до чинного законодавства і процедури.

У разі сумнівів у достовірності аналізів на наркотики шоумена, кандидата у президенти України Володимира Зеленського кожен може звернутися у відповідні органи із проханням про перевірку, заявив на прес-конференції 8 квітня голова штабу Зеленського Іван Баканов. Відео опубліковано у YouTube телеканала ZIK.

"Що стосується аналізів. Ми вже неодноразово відповідали на це питання, і якщо ми так часто будемо про них згадувати, то на будь-яку конференцію журналістів будуть пускати тільки після здачі аналізів. І це вже абсурд", – заявив Баканов, відповідаючи на запитання, чи буде Зеленський здавати аналізи в лабораторії будь-якої незалежної антидопінгової асоціації.

За словами Баканова, Зеленський здав аналізи "у відповідності до чинного законодавства і процедури".

"Якщо у когось є сумніви, що вони якісь недійсні, були якісь махінації, будь ласка, звертайтеся до відповідних органів – хай вони з'ясовують. І це відповідь на питання", – додав Баканов.

Перший тур виборів президента України відбувся 31 березня. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Зеленського в першому турі проголосувало 5 714 034 (30,24%), за президента України Петра Порошенка, який балотується на другий строк, – 3 014 609 виборців (15,95%). Другий тур виборів відбудеться 21 квітня.

3 квітня Зеленський запропонував Порошенку провести дебати на стадіоні. Водночас Зеленський висунув низку умов, однією з яких стало здавання аналізів, щоб довести, що серед кандидатів "немає ні алкоголіків, ні наркоманів".

5 квітня Порошенко для проведення аналізів приїхав на НСК "Олімпійський", де у нього взяли зразки медики із чотирьох клінік. Головний лікар київської міської клінічної лікарні "Соціотерапія" Володимир Ярий заявив, що психоактивних речовин в організмі Порошенка не виявили.

Цього ж дня Зеленський здав аналізи в клініці Eurolab. Пізніше він опублікував негативні результати тесту на наявність наркотиків. Спочатку на сторінці кандидата з'явився файл, на якому датою взяття аналізів було вказано 2 квітня. Потім його замінили новим файлом, на якому вказано дату 5 квітня. У медичному центрі Eurolab попросили вибачення в Зеленського за неправильну дату реєстрації його біоматеріалу. Помилку пояснили хвилюванням співробітників.

Як зазначав голова штабу Порошенка Олег Медведєв, співзасновником лабораторії Eurolab є "політично заангажована зірка" телеканалів політика Віктора Медведчука Андрій Пальчевський, тому в цій лабораторії не можуть об'єктивно розглянути результати аналізів Зеленського. Говорячи про можливі зв'язки з бізнесменом Андрієм Пальчевським, Зеленський стверджував: "Я просто його знаю".

У сюжеті телеканала "Прямий" ішлося про те, що аналізи у Зеленського брав учасник шоу "МастерШеф", актор зі "Сватів" і масажист клініки Eurolab Владислав Кірякулов.

Український боксер Володимир Кличко назвав здавання аналізів кандидатами смішним.

"Я як спортсмен, який здав сотні таких аналізів, знаю, що протягом кількох годин після здавання аналізів крові або урини не можна показати результати і сказати, що от я чистий. Це нереально зробити, потрібно хоча б 48 годин витратити", – зазначив він.

7 квітня Порошенко заявив, що готовий пройти професійний тест на наркозалежність.