Голова ЦВК не бачить підстав для дострокових місцевих виборів в Україні

За словами голови ЦВК Олега Діденка, дострокові місцеві вибори в Україні можуть провести в окремих містах
Фото: ЕРА

За словами голови Центрвиборчкому Олега Діденка, в Україні немає підстави для проведення дострокових місцевих виборів. Водночас він не відкинув, що в деяких містах вони можуть відбутися.

Підстави для проведення дострокових місцевих виборів в Україні з'являться лише в разі внесення змін у Конституцію. Про це в інтерв'ю виданню "Фокус" заявив новий голова Центральної виборчої комісії України Олег Діденко.

Голова ЦВК зазначив, що зараз обговорюють питання перших місцевих виборів, які мають стати результатом реформи адміністративно-територіального устрою.

"Планують внесення змін у Конституцію, новий закон про адміністративно-територіальний устрій, розширення адміністративно-територіальних утворень, які в нас уже є (громада, округ, регіон). І як результат – перші вибори. Коли це відбудеться, залежить від Верховної Ради", – розповів він.

За словами Діденка, якщо найближчим часом реформи адміністративно-територіального устрою не завершать, місцеві вибори відбудуться 25 жовтня 2020 року.

Водночас він зазначив, що позачергові вибори можуть провести точково, наприклад, в Одесі, Дніпрі чи Києві.

“Підстави для них прописано в законі про місцеве самоврядування. Наприклад, якщо рішенням суду буде встановлено якесь порушення після звернення обласної (у разі Києва – міської) державної адміністрації, Верховна Рада може призначити позачергові вибори“, – сказав Діденко.

Відповідно до Конституції України, чергові місцеві вибори мають провести в останню неділю жовтня 2020 року, проте в команді президента України Володимира Зеленського припускали ймовірність їх дострокового проведення.

Голова парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія на початку жовтня говорив, що позачергових місцевих виборів у порядку денному немає.