Голова Вищого антикорупційного суду України повідомила, що для його роботи поки не знайшли приміщення

Танасевич було обрано головою ВАКС 7 травня
Фото: Громадська рада доброчесності / Facebook

До 5 вересня, коли має розпочати роботу Вищий антикорупційний суд України, потрібно розвязати кадрові питання і знайти приміщення для його функціонування, заявила новообрана голова суду Олена Танасевич.

У Вищого антикорупційного суду України поки немає приміщення для роботи. Про це в інтерв'ю "Громадському" 7 травня повідомила новообрана голова суду Олена Танасевич.

"Наразі призначені судді, частина працівників апарату, однак перед нами дуже широкий фронт робіт. Нам необхідно укомплектувати кадри, вирішити питання матеріально-технічного забезпечення ВАКС. Немає станом на сьогодні будівлі, яка відповідала б потребам судової установи. Ці питання перші, найважливіші, фундаментальні, без яких ми не зможемо почати нашу роботу", – заявила вона.

Танасевич нагадала, що новий суд має розпочати роботу 5 вересня 2019 року.

"І до цієї дати ми будемо всіляко намагатися розв′язати всі наші поточні проблеми і розпочати здійснювати правосуддя. Те приміщення, яке було виділено Кабміном у листопаді 2018 року, на жаль, не пристосоване для того, щоб у ньому функціонував суд. Воно потребує капітального ремонту, перепланування, реконструкції – це певний час. Наразі вирішується питання щодо забезпеченню ВАКС тимчасовою будівлею. Приміщення Печерського райсуду фізично не може вмістити всіх тих працівників апарату і суддів, які потрібні для функціонування судової установи", – додала вона.

Закон про створення Вищого антикорупційного суду України ухвалили в червні 2018 року. Конкурс на 27 посад у новому суді і на 12 посад у його апеляційній палаті було оголошено 2 серпня.

18 березня 2019 року Вища рада правосуддя ухвалила рішення внести подання президенту про призначення 25 суддів на посади суддів Вищого антикорупційного суду та 10 суддів апеляційної палати цього суду. 28 березня рада внесла президенту кандидатури ще трьох суддів. Кандидат в апеляційну палату Володимир Цікало відкликав свою заяву про участь у конкурсі. Отже, у ВАКС розпочали роботу 27 суддів, в апеляційній палаті – 11.

11 квітня 38 суддів антикорупційного суду склали присягу.

7 травня Танасевич було обрано головою Вищого антикорупційного суду України.