Гончаренко подав депутатський запит до СБУ на Геруса через поправку, яка відкрила імпорт електроенергії із РФ

Олексій Гончаренко: Сподіваюся, що СБУ ретельно проведе розслідування й Геруса і Ко буде покарано
Фото: Олексій Гончаренко / Facebook

Нардеп від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко заявив, що дії його колеги з фракції "Слуга народу" Андрія Геруса схожі на "лобізм і зраду національних інтересів України".

Народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив 15 листопада у своєму Facebook, що подав заяву в СБУ на члена фракції "Слуга народу", керівника комітету ВР із питань енергетики Андрія Геруса "щодо його підривної діяльності проти України".

"У вересні голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус пролобіював поправку в закон про ядерну енергетику. І тепер можна закуповувати імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. Фактично, з 1 жовтня ми маємо відновлення імпорту електроенергії з Росії. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії зріс майже вдвічі – із 2 400 000 кВт-год до 4 500 000 кВт-год на добу", – написав політик.

Він додав, що розраховує на покарання для Геруса.

"Усе це схоже на лобізм і зраду національних інтересів України. Стосовно цього подав заяву та сподіваюся, що СБУ ретельно проведе розслідування й Геруса і Ко буде покарано за те, що створюють ситуацію, за якої ми можемо втратити енергетичну незалежність", – заявив Гончаренко.

Імпорт із РФ після чотирирічної перерви став можливим унаслідок внесення правки в ухвалений 18 вересня закон України "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії". Ініціатором правки був Герус. Член комітету Олексій Кучеренко стверджував, що правку Геруса внесено з порушенням регламенту Ради.

"Українські новини" 2 жовтня повідомили, що перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту було відображено на сайті НЕК "Укренерго" 1 жовтня.

За даними порталу ExPro, середньодобовий показник імпорту електроенергії із РФ у жовтні становив 4,12 млн кВт-год, а 1–3 листопада зріс до 12 млн кВт-год.

Експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп повідомляв у Facebook, що в ніч на 5 листопада в об'єднану енергосистему України з Білорусі та Росії імпортували 1,216 МВт, водночас уперше було обмежено потужності відновлюваних джерел енергії.