Гончаренко заявив, що українська делегація підтримає кандидатуру литовця Зінгеріса на виборах президента ПАРЄ

Гончаренко заявив, що українська делегація підтримає Зінгеріса
Фото: Олексій Гончаренко / Facebook

Член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко заявив, що вони голосуватимуть за кандидата від Литви Емануеліса Зінгеріса, оскільки знають про його тверду проукраїнську позицію.

Більшість членів української делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи підтримає кандидатуру литовця Емануеліса Зінгеріса на виборах президента асамблеї. Про це в ефірі телеканала "112 Україна" заявив член української делегації, нардеп від Блоку Петра Порошенка Олексій Гончаренко.

"Там дві кандидатури: Емануеліс Зінгеріс із Литви і Стелла Кіріакідес із Кіпру. Я особисто і більшість української делегації будемо підтримувати Емануеліса Зінгеріса, тому що знаємо його тверду проукраїнську позицію і позицію засудження агресора – Російської Федерації. Крім того, ми чудово розуміємо, що Литва розуміє, із ким має справу, на відміну від деяких інших країн, наприклад Кіпру", – розповів Гончаренко.

Нардеп нагадав, що сьогодні президента оберуть на три місяці, а у січні відбудуться нові вибори.

Сьогодні, 9 жовтня, у ПАРЄ оберуть президента асамблеї. Обидва претенденти є членами Європейської народної партії.

6 жовтня президент ПАРЄ Педро Аграмунт подав у відставку. Зараз його обов'язки виконує перший віце-президент організації Роджер Гейл.

Питання про звільнення Аграмунта із посади порушили після того, як він 20 березня на чолі делегації депутатів асамблеї і Держдуми Росії відвідав Сирію. Організували візит депутати Держдуми, незважаючи на те, що РФ позбавлено у ПАРЄ права голосу. Аграмунт стверджував, що поїздку до Сирії було узгоджено з іспанським урядом, проте у Мадриді його слова спростували.

25 червня Аграмунт заявив керівництву Європейської народної партії, що не має наміру залишати свою посаду.

27 червня ПАРЄ ухвалила зміни у власний регламент, які дають змогу відсторонити Аграмунта через імпічмент.

30 червня 158 делегатів підписали офіційну пропозицію про процедуру відсторонення президента від посади. Аграмунт звинуватив українську делегацію у ПАРЄ у тому, що вона очолила кампанію щодо його відставки.