Гончарук: Я вважаю, що будь-яке відкриття ринку землі в Україні – це величезний крок уперед

Гончарук про ринок землі:  Ми ж говоримо насправді про право людини розпоряджатися своєю власністю
Фото: kmu.gov.ua

За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, після ухвалення і набуття чинності закону про ринок землі міфи про нього розвіються.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук вважає, що відкриття ринку землі в Україні за будь-якого варіанта буде позитивним кроком. Про це він сказав у інтерв'ю "Українській правді", яке вийшло 10 лютого.

"Я вважаю, що будь-яке відкриття ринку землі в Україні – це величезний крок уперед. Це такий, скоріше, світоглядний величезний крок. Є велика кількість популістичних сил, які намагаються налякати суспільство і таким чином стримати за рахунок страху, навіювання якихось там міфів, стримати Україну від цього дуже важливого, дуже правильного кроку", – сказав прем'єр.

За його словами, після ухвалення і набуття чинності відповідного закону міфи про ринок землі розвіються.

"Ми ж говоримо насправді про право людини розпоряджатися своєю власністю. Сьогодні ми маємо ситуацію, коли ти нібито власність маєш, а нею розпорядитися ти не можеш. І це робить тебе біднішим. Це робить тебе менш вільним. Ми про це говоримо. Для мене це світоглядне насправді питання, а не стільки питання про якусь модель і про все інше. Я вважаю, що нам потрібно позбуватися оцих, сорі, пострадянських, замішаних на страху, комплексів, обмежень, страхів, тому що сучасний світ любить сміливих, сучасний світ, він готовий сприймати і прийняти Україну як частину цивілізованого світу. Але для цього нам потрібно, на мою особисту думку, також бути готовими стати частиною цього цивілізованого світу. А для того щоб сюди зайшли інвестиції, вони повинні розуміти логіку, у якій тут відбуваються відносини. Це головна історія", – заявив глава уряду.

Із 2002 року в Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. 20 грудня 2018 року Верховна Рада продовжила його до 2020 року.

У вересні 2019 року президент України доручив Кабінету Міністрів розробити законопроєкт про запровадження у країні ринку землі сільськогосподарського призначення. Уряд подав у Раду проєкт закону №2178 25 вересня, але в першому читанні 13 листопада парламент ухвалив альтернативний законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення" авторства депутатів від "Слуги народу". Документ не підтримали парламентські фракції "Батьківщина", "Опозиційна платформа – За життя", "Європейська солідарність", "Голос", а також депутатська група "За майбутнє".

До другого читання до законопроєкту подали 4018 поправок. Нардепи пропонують дозволити продаж землі іноземцям тільки після референдуму, установити ліміт концентрації не більше ніж 10 тис. га в одні руки (окрім банків і кредитних установ), дозволити тільки безготівковий розрахунок під час купівлі землі тощо.

Проєкт закону передбачає, що ринок землі запрацює з 1 жовтня 2020 року.

Згідно з опитуванням, яке Київський міжнародний інститут соціології проводив наприкінці листопада 2019 року, запровадження ринку землі підтримує 22% українців, проти – 59%.

6 лютого Верховна Рада почала у другому читанні розглядати законопроєкт про ринок землі.