Гончарук про "Північний потік – 2": Україні потрібно перестати думати, що хтось на шкоду собі буде захищати наші кордони і ставати на горло своїм інтересам

Гончарук: В Україні теж є кілька амбітних інфраструктурних проєктів
Фото: yes-ukraine.org

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук назвав російський газопровід "Північний потік – 2" частиною гібридної війни РФ проти України.

Наступного тижня заплановано черговий раунд тристоронніх газових переговорів із РФ, нагадав під час форуму YES, який відбувається сьогодні в Києві, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Коментуючи запитання ведучого про шкоду для України російського газопроводу "Північний потік – 2", Гончарук назвав його частиною війни РФ проти України.

"Звичайно, ми розуміємо, що інфраструктурні проєкти інших країн, а особливо такі проєкти, які мають яскраво виражений політичний підтекст, – це частина гібридної боротьби проти України", – підкреслив Гончарук.

Він зазначив, що в уряді добре проінформовані, розуміють усі ризики і готові до цього, а Україна готова до майбутньої зими.

"Нам як країні потрібно відійти від романтичних уявлень про світ і перестати думати, що хтось на шкоду собі буде захищати наші кордони і ставати на горло своїм інтересам. Нам треба реалістично дивитися на світ. Кожна країна буде захищати свій бізнес, свої кордони, свої інтереси. І нам потрібно робити так само", – зазначив прем'єр-міністр.

Він додав, що в Україні теж є кілька амбітних інфраструктурних проєктів. Зокрема, проєкт щодо створення водного шляху між  Балтійським і Чорним морями.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря, він складається з двох ниток. Довжина кожної з них – понад 1200 км, сукупна потужність – 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. Компанія – оператор будівництва газопроводу повідомила, що проєкт можуть завершити до середини 2020 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. У серпні 2018 року оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Уряди України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважають "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.