Горбатюк заявив, що не давав згоди на передання справи Ставицького іншому департаменту

Прокурор не зміг згадати конкретну дату передання справи
Фото: Тарас Гаталяк / Facebook

Управління з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, Генеральної прокуратури забрало справу екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького в листопаді 2016 року, зазначив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Заступники генерального прокурора України Євгеній Єнін і Анжела Стрижевська не були процесуальними прокурорами у справі екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького до листопада 2016 року. Про це 12 червня в ефірі телеканала "Громадське" заявив начальник департаменту спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Прокурор не зміг згадати конкретну дату, коли справу передали управлінню з розслідування злочинів, скоєних злочинними організаціями, але запевнив, що його департамент "не давав на це згоди".

Коментуючи публікацію "Слідства.Інфо" про таємну зустріч Єніна і Стрижевської зі Ставицьким 13 листопада 2016 року в Ізраїлі, Горбатюк пояснив, що вести справу мав право лише процесуальний керівник у кримінальному провадженні.

Ставицький після публікації журналістського розслідування заявив, що багато разів зустрічався з представниками ГПУ.

У Генпрокуратурі пояснили, що поїздки співробітників до Ізраїлю офіційно оформляли як відрядження. Правоохоронці нібито намагалися схилити Ставицького до співпраці зі слідством, але той відмовився.

Ставицький обіймав посаду міністра енергетики України з грудня 2012-го до лютого 2014 року. В Україні проти нього ведуть кримінальне провадження за статтею "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем". У березні 2014 року у квартирі Ставицького в Києві пройшов обшук, під час якого було виявлено 42 кг золота і майже $5 млн готівкою.

24 березня 2014 року Генеральна прокуратура оголосила Ставицького в розшук. Пізніше його оголосив у розшук Інтерпол.

Улітку 2015 року Ставицький заявив, що живе в Ізраїлі й має ізраїльський паспорт. Також він змінив ім'я на Натан Розенберг.