Горбатюк заявив, що суди й Луценко не дали дозволів на обшуки в кабінетах суддів Окружного адмінсуду Києва

Горбатюк: Зловживання настільки масштабні, порушень настільки багато, що нереально все знищити
Фото: Тарас Гаталяк / Facebook

Глава управління спецрозслідувань Генпрокуратури України Сергій Горбатюк вважає, що через відсутність дозволу на обшуки в кабінетах суддів Окружного адмінсуду Києва втрачено велику частину доказів їх причетності до зловживань. За його словами, дозволів не дали ні суди, ні генпрокурор Юрій Луценко.

Українські суди й генеральний прокурор України Юрій Луценко не дали дозволів на обшуки в кабінетах суддів Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК), які фігурують у справі про зловживання службовим становищем.

Про це глава управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк повідомив в інтерв'ю "Німецькій хвилі", яке було опубліковано 28 липня.

Так він відповів на запитання, чому обшуки провели тільки у приміщенні суду, а не в кабінетах суддів, які фігурують на записах, опублікованих Національним антикорупційним бюро України (НАБУ).

"Ми клопотали про проведення обшуків безпосередньо в кабінетах цих суддів та всіх осіб, які фігурували у звукозаписі, але частину цих обшуків не погодило нам наше керівництво ГПУ. Генпрокурор Юрій Луценко спочатку відмовляв у зустрічах, а потім просто поїхав у відпустку... Знаходилися формальні відмови. Але можна дійти висновку, що просто не бажали, щоб у суддів проводилися такі обшуки", – сказав Горбатюк.

Він вважає, що законних причин відмовити не було.

"Я так розумію, що керівництво ГПУ не хотіло сваритися із суддями. Бо така поведінка голови і представників окружного адміністративного суду Києва з відчуттям повної безкарності, яку можна почути на записах, підтверджувалася зв'язками практично з усіма вищими керівниками державних і правоохоронних органів", – зазначив глава управління ГПУ.

Він розповів, що й суди відмовили у дозволі провести обшуки в кабінетах суддів ОАСК.

"Висловлювалися зауваження щодо підготовки наших клопотань, але за двома адресами таки дали дозвіл на проведення обшуків, а щодо восьми – відмовили. Суди бояться чи не хочуть давати дозволи на обшуки у своїх колег. Бо коли ми клопотали про подібне у 2017 році, суддям, які дозволяли такі обшуки, дзвонили з Вищої ради правосуддя і погрожували, що це буде їхнє останнє рішення. Ось так судова система реагує на "корпоративні" справи: проханнями, залякуванням, щоб мінімізувати можливість отримання інформації", – заявив Горбатюк.

На запитання, чи втрачено докази причетності суддів до зловживань через відмову провести обшуки в кабінетах, він відповів: "Думаю, так".

"Більша частина втрачена. Однак зловживання настільки масштабні, порушень настільки багато, що нереально все знищити. Але найбільш важливі докази, які прямо можуть свідчити про причетність, напевно, вже знищені. Утім, є докази, які непрямо свідчать про зловживання, але до них нам треба ще добратися", – підкреслив Горбатюк.

26 липня співробітники НАБУ й Генпрокуратури провели обшук в Окружному адміністративному суді Києва. За інформацією ГПУ, судді цього суду системно втручалися в діяльність вищих органів влади України. За словами Горбатюка, повідомлення про підозру підготовлено керівництву суду й чотирьом суддям.

В ОАСК заявили про грубе втручання у свою діяльність, спроби тиску на суддів та їх дискредитації.