Горбатюк: Закон для генерального прокурора Луценка є другорядним і взагалі неважливим у порівнянні з його забаганками і примхами

Горбатюк про справу Бубчечика: Стрижевська змінила підозру з двох вбивств та одного поранення на одне поранення
Фото: hromadske.ua

Генпрокурор Юрій Луценко не мав права називати слідство стосовно активіста Майдану Івана Бубенчика неефективним. Про це заявив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко не завжди керується законом під час ухвалення рішень, заявив в інтерв'ю LB.ua, опублікованому 7 серпня, керівник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Відповідаючи на запитання, чи забрав генеральний прокурор України Юрій Луценко у його підлеглих справу активіста Майдану Івана Бубенчика, Горбатюк відповів: "Ні, не забрав".

"Він, скажімо так, забрав у тих прокурорів, які у справі працювали, право приймати рішення у цій справі. Насправді Луценко абсолютно незаконно, безпідставно, і це навіть має ознаки злочину – втручання в діяльність слідчого та прокурора (ст. 343 КК України), – просто виніс постанову, назвавши слідство неефективним і поставивши старшим групи заступника генерального прокурора [Анжелу] Стрижевську", – заявив Горбатюк.

За його словами, Стрижевська "змінила підозру з двох убивств та одного поранення вогнепального на одне поранення, відкинувши два вбивства".

"Як запобіжний захід обрали особисту поруку депутатів, а не тримання під вартою. Отже, вона стала приймати рішення, які слідчий і прокурор не вважали правильними. У Луценка на посаді генпрокурора все відбувається в один спосіб – "якщо мені дуже хочеться, то я можу все, що завгодно, а закони – це для інших", – продовжив Горбатюк.

Він підкреслив, що якщо генпрокурор не бачить матеріалів провадження, то його підпис під постановою, яка містить фразу "слідство неефективне", означає занесення до офіційного документа явно неправдивих відомостей.

"Ти ж нічого не знаєш про справу! Люди розслідували, зібрали докази, які вони вважають достатніми для повідомлення підозри, а ти їх називаєш неефективними! Можливо, є якісь процесуальні порушення, які ти вважаєш підставою змінити слідчих і прокурорів. То – знову ж таки – потрібно витребувати провадження, почитати цю справу і дати відповідну оцінку. І зробити це має той, у кого є відповідні процесуальні повноваження. Бо генпрокурор не має права витребувати справу, якщо він у ній не процесуальний керівник або ж не виконує функцію вищого прокурора. Щодо нашого підрозділу функцію вищого прокурора виконує заступник генерального прокурора Стрижевська. Це означає, що вона і тільки вона має право вивчати цю справу. Луценко ж, згідно із законодавчими вимогами, може тільки розглядати скарги на її дії. Але, на жаль, закон для генерального прокурора Луценка є другорядним і взагалі неважливим у порівняні з його забаганками і примхами", – додав прокурор.

У лютому 2016 року в інтерв'ю виданню Bird in Flight Бубенчик повідомив, що вранці 20 лютого 2014 року убив з автомата Калашникова двох командирів "Беркуту". "Вони стріляли по барикадах упритул, нахабно. Я обирав тих, хто командував. Чути не міг, але бачив жестикуляцію. Відстань невелика, тому на двох командирів знадобилося лише два постріли. Я вбив їх у потилицю, і це правда", – розповів активіст.

3 квітня 2018 року Бубенчика затримали під час спроби виїхати до Польщі і доправили в Печерський райсуд Києва. У Генеральній прокуратурі пояснили, що активіста підозрюють у вбивстві правоохоронця і військовослужбовця внутрішніх військ, а також у замаху на вбивство військовослужбовця. Обвинувачення вимагало арешту підозрюваного.

5 квітня прокуратура зняла з Бубенчика підозру в умисному вбивстві і відкликала клопотання про арешт. Того самого дня його повідомили про нову підозру – за ст. 348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу) і ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська 24 квітня заявила, що об'єктивних доказів причетності Бубенчика до вбивства силовиків у слідства немає.

17 травня Бубенчика відпустили на поруки позафракційних нардепів Олега Петренка та Андрія Денисенка. Активіста зобов'язали здати закордонний паспорт.

Печерський районний суд Києва продовжив йому заборону на виїзд за кордон до 15 вересня.