Гордон: Чому в законопроекті про реінтеграцію окупованих територій немає Криму? Ми від нього вже відмовилися, розуміємо, що його не повернуть?

Гордон: Мені було соромно, що увесь світ бачить ці перекошені від нелюдської злоби обличчя і думає, що у нас така країна
Фото: Gordonua.com

До законопроекту про реінтеграцію Донбасу в українців є багато слушних запитань, але поведінка депутатів, які билися і кидали димові шашки під час його розгляду в Раді, викликає огиду, вважає журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

Журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон вважає, що до законопроекту про відновлення суверенітету над окупованою частиною Донецької та Луганської областей потрібно внести розділ, який стосується анексованого Росією Криму. Таку думку він висловив в ефірі телеканала NewsOne.

"Звичайно, до законопроекту про Донбас, який хочуть ухвалити, у мене купа запитань. А чому там Криму немає? Ми від нього вже відмовилися? Ми розуміємо, що його нам уже не повернуть? Ну так скажіть: "Дорогі громадяни, Крим нам уже не повернуть, зосередьмося на Донбасі". Або: "Дорогі громадяни, Крим нам не повернуть точно. На Донбасі місцеве населення нас ненавидить, ми нічого доброго для них не зробили і за три з половиною роки не показали зразка гарного життя в Україні. Тому вони до нас не хочуть. Давайте і за Донбас не битися, зосередимося на економіці". Але нам нічого не говорять!" – сказав журналіст.

Водночас він розкритикував поведінку народних депутатів під час розгляду законопроектів щодо Донбасу і сказав, що йому було соромно за них.

"Знаєте, коли я дивився на все це, мені було соромно... Мені було соромно, що увесь світ бачить ці перекошені від нелюдської злоби обличчя і думає, що у нас така країна. "Раз у них, – думає нормальна людина на Заході, – найкращих обирають до Верховної Ради і вони так творять, значить, решта ще гірша", – що не відповідає дійсності. Огидно, що все, що відбувається в парламенті, – це спектакль, іноді добре зіграний, іноді – погано. Іншого разу актори взагалі забувають свої ролі – і починається бардак", – уважає журналіст.

На його думку, багато чинних народних депутатів України не заслуговують на право перебувати в парламенті.

"Я бачив усе і шашку кинуту, і як її випробовували в туалеті... Це огидно! Я навіть не хотів би про це говорити, тому що відразу починаю нервуватися. Мені не хочеться, щоб про мою країну судили за цими людьми, які не заслуговують там перебувати. Але наші пенсіонери їх обирають... Хто найогидніший? Майже всі, там дуже мало світлих плям", – сказав журналіст.

Відео: NewsOne / YouTube

6 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні президентський законопроект №7163 "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях". Того ж дня парламент підтримав законопроект №7164 "Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей", який продовжує на рік особливий порядок самоврядування на Донбасі (він уже набув чинності).

Під час голосувань між депутатами кілька разів ставалися сутички, у залі засідань кинули димову шашку.

Коментуючи процес розгляду законопроектів депутатами, президент України Петро Порошенко сказав, що "у деяких з-під вишиванок визирають косоворотки, а на головах – кокошники".

Заступник голови фракції Блоку Петра Порошенка, представник президента в Раді Ірина Луценко запевнила, що до другого читання в законопроекті №7163 з'явиться розділ про механізми звільнення Криму. Голова Меджлісу кримськотатарського народу, нардеп від БПП Рефат Чубаров теж говорив, що президент дав йому таку обіцянку.