Готується подання до Конституційного Суду з метою перенесення дати виборів президента України – нардеп Ємець

Ємець заявив, що вибори президента хочуть перенести
Фото: Леонід Ємець / Facebook

За інформацією нардепа від "Народного фронту" Леоніда Ємця, обрання глави держави 2019 року хочуть перенести на три місяці та в такий спосіб зменшити період між президентськими і парламентськими виборами.

Народний депутат від "Народного фронту" Леонід Ємець заявив, що, за його інформацією, заплановано подання до Конституційного Суду з метою перенесення дати виборів президента України. Про це нардеп написав 23 серпня у своєму Facebook.

У пості він не вказав, хто ініціює подання.

У коментарі виданню "ГОРДОН" Ємець уточнив, що дістав інформацію від інсайдерів у КСУ.

"Хочуть трактувати ст. 103 Конституції. І можливо, що це подання можуть підтримати. Тоді на кілька місяців (імовірно, на три) пересунуть дату виборів. Отже, строк перебування президента на посаді зросте, а строк між президентськими і парламентськими виборами зменшиться. Тобто у нового президента, якщо його оберуть, буде менше можливостей підготувати зміни до виборчого законодавства, наприклад, скасувати мажоритарку", – розповів Ємець.

Видання ТСН із посиланням на свої джерела повідомило, що подання до КСУ внесуть депутати, "близькі до БПП". Приводом для подання стане те, що попередні президентські вибори провели в травні, а не в березні, як прописано в Конституції, зазначив співрозмовник видання.

Нинішнього президента України Петра Порошенка було обрано главою держави на позачергових виборах, які відбулися 25 травня 2014 року. Церемонія інавгурації Порошенка пройшла 7 червня.

У ст. 103 Конституції України йдеться, що чергові вибори президента проводять в останню неділю березня п'ятого року повноважень глави держави. Отже, чергові президентські вибори мають відбутися в Україні 31 березня 2019 року. Чергові парламентські вибори заплановано на 27 жовтня 2019 року.