Гречківський заявив, що прокуратура намагалася тиснути на суддів Апеляційного суду для перегляду виправдувального вироку

Павло Гречківський (у центрі): Додавайте собі статей кримінального кодексу! Шести, за якими розслідують стосовно вас кримінальну справу, мабуть, не достатньо!
Фото: Павло Гречківський / Facebook

Член Вищої ради правосуддя Павло Гречківський уважає незаконними дії прокуратури і заявив, що їх може бути розслідувано в межах наявного кримінального провадження проти співробітників правоохоронних органів за фабрикацію справи.

Прокуратура намагалася чинити тиск на суддів Апеляційного суду, щоб одержати потрібне рішення під час оскарження виправдувального вироку у справі члена Вищої ради правосуддя (ВРП) Павла Гречківського. Про це сам Гречківський заявив в інтерв'ю газеті "Закон і Бізнес".

"Зараз до мене підходить багато знайомих, у тому числі моїх колег, котрі мені говорять одні й ті самі слова, які через них мені, очевидно, хочуть передати. Перше: твій вирок скасують в апеляційній інстанції. Друге: суддів, щоб вони скасували твій вирок, ламатимуть через коліно", – сказав Гречківський.

3 грудня Верховний Суд не дозволив прокуратурі перенести розгляд виправдувального вироку Гречківскому з Київського апеляційного суду у Кропивницький апеляційний суд, повідомив він у своєму Facebook.

"Сьогодні вранці Верховний Суд відмовив генеральній прокуратурі у клопотанні перенести розгляд апеляційної скарги з Київського апеляційного суду у Кропивницький апеляційний суд, щоб "збити" виправдувальний вирок Шевченківського районного суду у зручному для ГПУ суді. Зміна географії з Києва за 400 км – "геніальний" хід ГПУ! Домовитися із суддями (читай – залякати, зламати через коліно), улаштувати мені режим постійних відряджень, затягнути процес, відволікти мене від зусиль проти законопроекту 9055, вивести мене з нормальної роботи у ВРП – як багато планів прокуратури помножено на нуль Верховним Судом сьогодні!" – написав Гречківський.

Такі дії прокуратури член ВРП розцінив як спробу передати справу в підконтрольний суд, оскільки переглянути виправдувальний вирок в інший спосіб неможливо.

"Прокуратура намагається вхопитися за ручне правосуддя у справах, де її вже викрили у фабрикаціях і замовленнях. А їй уже дають по руках і їхніх колінах!" – заявив він.

Гречківський переконаний, що такі дії прокуратури є незаконними і їх може бути розслідувано в межах наявного кримінального провадження проти співробітників правоохоронних органів за фабрикацію справи.

"Додавайте собі статей кримінального кодексу! Шести, за якими розслідують стосовно вас кримінальну справу, мабуть, не достатньо!" – написав він.

У серпні 2016 року Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження проти Гречківського. Йому вручили підозру у вимаганні хабара.

3 жовтня 2017 року ГПУ передала в суд матеріали розслідування стосовно судді. "Його викрили під час отримання неправомірної вигоди в сумі $500 тис. за вплив на ухвалення судом першої інстанції рішення на користь суб'єкта господарювання і залишення рішення чинним судами апеляційної та касаційної інстанцій", – повідомляла прес-служба відомства.

Адвокат судді заявляв, що в матеріалах справи відсутні "будь-які докази винуватості" Гречківського.

30 жовтня Шевченківський районний суд Києва визнав невинуватими Гречківського та арбітражного керівника Олега Шкляра. Суд ухвалив, що докази провини підозрюваних було одержано в результаті провокації. Прокурори заявили, що будуть подавати апеляцію на це рішення.