Грицак про зниклого сина українського офіцера Гриба: Найімовірніше, він у руках ФСБ

Грицак: СБУ не дуже багато відомо про цю історію
Фото: ЕРА

Служба безпеки України має незначну кількість інформації про ймовірне місце перебування Павла Гриба, про зникнення якого в Білорусі заявив його батько, український офіцер запасу Ігор Гриб.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак припускає, що громадянина України Павла Гриба утримують органи ФСБ Росії. Про це він заявив журналістам 2 вересня в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми тільки можемо здогадуватися, і ми зараз ловимо фрагментарну інформацію з приводу того, де зараз він може перебувати. Але і ви, і ми розуміємо, що, найімовірніше, він у руках ФСБ Російської Федерації", – заявив керівник СБУ.

Він також зазначив, що спецслужбі "не дуже багато відомо про цю історію".

"Нам відомо лише те, що білоруські прикордонники підтвердили в'їзд на територію Республіки Білорусь Павла, і те, що звідти він не виїжджав", – додав Грицак.

Офіцер запасу розвідки, радник голови Синодального управління військового духовенства Української православної церкви Київського патріархату Ігор Гриб заявив, що 24 серпня його сина в Гомелі викрали співробітники ФСБ Росії. 19-річного хлопця нібито запідозрили в тероризмі.

Гриб також розповів, що Павло має регулярно приймати підтримувальні медикаменти.

Прокуратура Чернігівської області відкрила кримінальне провадження за статтею "умисне вбивство" за фактом зникнення Гриба.

Білоруська служба "Єврорадіо" повідомила, що Гриба, ймовірно, вивезли до Краснодарського краю РФ, де утримують в управлінні ФСБ. У МЗС України заявили, що, за даними правоохоронних органів Білорусі, Гриба не утримують у жодній зі спеціальних установ країни.

30 серпня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська попросила уповноваженого з прав людини в РФ Тетяну Москалькову перевірити інформацію про зниклого.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін має намір обговорити справу Гриба з білоруським колегою Володимиром Макеєм.

Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль зазначила, що в Білорусі не співпрацюють належним чином через зникнення українця.

У МЗС Білорусі заяву Зеркаль назвали "не партнерською".