Гриценко: Якщо від демократичної опозиції піде 10 кандидатів, вибір усієї країни зведеться до двох прізвищ – Порошенко і Тимошенко

Гриценко: Моє глибоке переконання, що має бути один кандидат
Фото: Анатолій Гриценко / Facebook

Колишній міністр оборони України, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко нагадав, що ще в березні закликав главу "Руху нових сил" Михайла Саакашвілі, мера Львова і лідера "Самопомочі" Андрія Садового та співголову партії "ДемАльянс" Василя Гацька висунути одного кандидата на президентських виборах, який би склав конкуренцію главі держави Петру Порошенку і лідеру "Батьківщини" Юлії Тимошенко.

Демократичні опозиційні партії повинні об'єднати свої зусилля на виборах президента України. Про це колишній міністр оборони, лідер партії "Громадянська позиція" Анатолій Гриценко заявив в інтерв'ю LB.ua від 4 липня.

"Моє глибоке переконання, що має бути один кандидат... Якщо від цієї ліберально-демократичної опозиції, як її називають... піде 10 кандидатів, вибір усієї країни зведеться до двох прізвищ – [президент України Петро] Порошенко і [лідер "Батьківщини" Юлія] Тимошенко. І цей вибір виглядає надто вузьким для такої потужної країни. Але дуже багато людей у цьому випадку або не піде на вибори, або просто покрутить пальцем біля скроні, мовляв, ідіоти-гетьмани не змогли зробити так, щоб наш виборчий бюлетень не був метровим", – пояснив він.

Гриценко зазначив, що обговорював це питання ще в березні 2017 року з лідером "Руху нових сил" Михайлом Саакашвілі, мером Львова і лідером "Самопомочі" Андрієм Садовим та співголовою партії "ДемАльянс" Василем Гацьком. Пізніше до переговорів долучилися лідер Європейської партії України Микола Катеринчук і глава партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов.

"Чому я на цьому наголошую? Тому що зараз ви говорите зі мною в ситуації, коли прізвище другої людини в рейтингах Гриценко, а не Садовий. Дехто каже: "Ага, зараз у нього є шанс, тому він навколо себе об'єднує". Ні. Я вважав, що треба об'єднатися, навіть тоді, коли шансу в мене не було. І ця позиція чесна, послідовна, і партнери це визнають", – запевнив політик.

За словами екс-міністра оборони, якщо на початку президентської виборчої кампанії більше шансів буде в Садового, він підтримає його кандидатуру.

Гриценко вважає, що платформі опозиційних політсил також слід було б погодити кандидатуру прем'єра та спікера Верховної Ради.

"Якби зараз, наприклад, зателефонував Садовий і сказав: "Ми прийняли рішення – входимо в одну команду і йдемо вперед". І "Самопоміч", як умова для того, щоб ми об'єдналися, висуває на посаду прем'єр-міністра свою кандидатуру, моя відповідь була б "так", я підтримую цю кандидатуру", – пояснив він.

Згідно з червневим опитуванням Соціологічної групи "Рейтинг" та Київського міжнародного інституту соціології, у другий тур президентських виборів проходять Тимошенко і Гриценко.

Перший тур виборів глави Української держави має відбутися 31 березня 2019 року.