Гройсман про підвищення цін на скраплений газ: Це диверсія проти України

Гройсман уважає, що на ринку газу є ознаки змови
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив стабілізувати ситуацію на ринку скрапленого (автомобільного) газу, подорожчання якого "має всі ознаки змови".

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив Антимонопольному комітету (АМКУ), Державній фіскальній службі, профільним міністерствам і правоохоронним органам визначити причини подорожчання газу для автомобілів (скрапленого) та вжити заходів зі зниження вартості палива. Про це глава уряду сказав під час спеціальної наради в Кабінеті Міністрів, повідомляє сайт Кабміну.

"Я хочу, аби служби, від кого це залежить, навели порядок на ринку автомобільного газу. Різке підвищення ціни на скраплений газ має всі ознаки змови. Ринок лихоманить. Це диверсія проти України. Ми маємо захистити внутрішнього споживача – рядових громадян", – заявив він.

За словами глави уряду, коливання ціни почалися "не вчора" і ситуація погіршується.

"Мені шкода, що прем’єр-міністр має особисто проводити нараду і втручатися в ситуацію, аби розібратися в той час, як у нас є спеціальні органи влади, зокрема АМКУ", – сказав Гройсман.

Він вимагає від Антимонопольного комітету "більш рішучих дій" і пообіцяв учасникам наради допомогу уряду, якщо вона знадобиться.

"Перше завдання – протягом декількох тижнів стабілізувати ситуацію. На 15 вересня маємо отримати іншу цінову картинку на ринку скрапленого газу", – заявив глава Кабміну.

Із середини серпня на автозаправках в Україні почав дорожчати газ. Як повідомляв портал OilNews, із 18-го до 21 серпня ціни на автогаз у великих мережах АЗС у Києві зросли в середньому на 1,5 грн за літр – до 14,99 грн. Видання "ЛІГАБізнесІнформ" писало, що за місяць на українських заправках середні ціни на автогаз зросли на 37% і зростають далі.

28 серпня середня ціна автомобільного газу в Україні зросла до 15,98 грн за літр.

Міністр економічного розвитку та торгівлі Степан Кубів доручив профільним міністерствам і відомствам провести перевірку через подорожчання скрапленого газу на автозаправних станціях України.