Гройсман заявив, що Кабмін звернеться до судових органів управління через рішення Окружного адмінсуду щодо "Нафтогазу"

Гройсман назвав "нонсенсом", що державна компанія "Нафтогаз" подала в суд "проти держави"
Фото: Volodymyr Groysman / Facebook

Окружний адміністративний суд припинив дію постанови Кабміну, згідно з якою НАК "Нафтогаз" мала сплатити до держбюджету 90% від чистого прибутку. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що це рішення є "абсолютно неправосудним".

Кабінет Міністрів України звернеться до вищих судових органів управління щодо правочинності рішень суддів Окружного адміністративного суду. Про це 5 липня під час засідання Кабміну заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Нещодавно Окружний адміністративний суд, суддя на прізвище Федорчук [Андрій], прийняв рішення за позовом деяких держкомпаній, наприклад "Нафтогазу", зупинити перерахування майже 15 млрд грн до бюджету країни компанією "Нафтогаз України", – сказав він.

Гройсман стверджує, що це рішення є "абсолютно неправосудним".

"Я присвячу стільки, скільки потрібно, часу, щоби судові органи управління дали оцінку діям цього судді на прізвище Федорчук", – заявив він.

Гройсман назвав "нонсенсом", що державна компанія "Нафтогаз" подала в суд "проти держави".

"Якщо вони й далі будуть паразитувати, я терпіти цього не збираюся. Я вважаю, сьогодні потрібно прийняти протокольне рішення уряду, направити його в наглядові ради і в менеджмент компанії. Треба поставити питання про те, що до середи вони мають відкликати всі свої позови проти держави, тому що держава є їхнім власником. Якщо вони цього не зроблять, внести пропозицію на середу про звільнення керівників "Нафтогазу", – заявив він.

27 червня Окружний адміністративний суд зупинив дію постанови Кабміну, згідно з якою НАК "Нафтогаз" мала сплатити до держбюджету 90% від чистого прибутку.

Голова компанії Андрій Коболєв заявив у Facebook, що "Нафтогаз" виплатив до бюджету лише 30% дивідендів. Таке рішення він пояснив нагальною потребою у фінансових ресурсах через підготовку до опалювального сезону і ймовірне припинення транзиту російського газу до ЄС через Україну.