Гройсман заявив, що відсутність видобування власного газу в Україні була навмисною політикою зі знищення країни

Гройсман повідомив, що Україна може експортувати газ власного видобутку
Фото: kmu.gov.ua

Україна посідає другетретє місце у світі за запасами газу, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відсутність видобування власного газу в Україні була навмисною політикою зі знищення країни в ті часи, коли Київ купував паливо у Росії, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на міжнародному саміті мерів 29 листопада, передає кореспондент "ГОРДОН".

За словами прем'єра, на сьогодні питання енергетичної незалежності є одним із найважливіших пріоритетів для країни. Гройсман додав, що досягнення цієї мети залежить від дій мерів, які мають зробити все, щоб підвищити енергоефективність у своїх містах і залучити інвестиції до цієї сфери.

"Згадаймо часи залежності від Росії з погляду постачання природного газу. Згадайте риторику до 2014 року. Яку тему нам нав'язувала влада? За якою ціною купувати російський газ – $50 чи $100, $100 чи $200, як дістати знижку на російський газ. І якою ціною – Чорноморського флоту у Криму?.. Зрештою, така політика призвела до проблем із територіальною цілісністю, які ми маємо сьогодні", – заявив Гройсман.

Він акцентував, що насправді в Україні зовсім інша ситуація.

"В Україні запасів газу, за всіма дослідженнями різних авторитетних організацій... Ми на другому–третьому місці у світі за запасами. Але ми в три чи чотири рази видобуваємо менше, ніж країни, у яких співвідношення запасів і видобування достатньо ефективне. Ми країна, яка може абсолютно повністю, після впровадження нових інноваційних технологічних рішень, здобути свою енергетичну незалежність шляхом видобування необхідної кількості газу для внутрішнього ринку і для того, щоб експортувати", – заявив прем'єр.

Гройсман додав, що протягом останніх 10–15 років проводили "навмисну політику знищення України" та збільшення залежності від російського газу, тоді як в Україні є свої газові родовища.

27 жовтня оператор газотранспортної системи "Укртрансгаз" заявив, що Україна не імпортує природного газу з Росії вже 700 днів. Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" перестала закуповувати газ у російського газового монополіста "Газпром" у листопаді 2015 року.

Фінансовий план "Укргазвидобування" на 2018 рік було скориговано в бік зменшення видобутку з 16,5 до 16,0 млрд м&³3; газу, повідомила 28 листопада прес-служба НАК "Нафтогаз".

У грудні 2016 року голова "Укргазвидобування" Олег Прохоренко заявляв, що у 2017 році компанія збільшить видобуток газу до 15,1 млрд м&³3; (у 2016 році – 14,6 млрд м&³3;). У 2017 році компанія видобула додатково 395,93 млн м&³3; газу з нових свердловин.

"Укргазвидобування", 100% акцій якої належить НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газовидобувною компанією країни, що забезпечує приблизно 75% загального видобутку газу.