Гройсман заявив, що Зеленський має негайно внести кандидатуру нового прем'єр-міністра України

Уряд Гройсмана розпочав роботу у квітні 2016 року
Фото: kmu.gov.ua

Новий прем'єр-міністр України потрібен, щоб влада продовжувала працювати, уважає прем'єр Володимир Гройсман, який збирається подати у відставку. Він закликав Зеленського забезпечити призначення нового глави уряду.

Президент України Володимир Зеленський має "негайно" запропонувати кандидатуру нового прем'єр-міністра. Про це 20 травня в ефірі телеканала ICTV заявив глава уряду Володимир Гройсман, який раніше оголосив про намір піти у відставку після засідання Кабінету Міністрів 22 травня.

За його словами, потрібно призначити нового прем'єра України "і працювати".

Гройсман підкреслив, що буде агітувати Верховну Раду підтримати його заяву про відставку.

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. 30 квітня ЦВК офіційно оголосила результати виборів, перемогу здобув Зеленський із результатом 73,22% голосів виборців.

20 травня Зеленський офіційно заступив на посаду президента України. Під час інавгураційної промови він оголосив про розпуск Верховної Ради і закликав уряд піти у відставку. За словами президента, позачергові парламентські вибори відбудуться за два місяці.

Того самого дня Гройсман заявив, що має намір подати у відставку після засідання Кабміну 22 травня. Він упевнений, що в новому парламенті "разом з однодумцями сформує професійну команду".

Згідно зі ст. 114 Конституції України, прем'єр-міністра призначає Верховна Рада за поданням президента. Кандидатуру главі держави пропонує коаліція депутатських фракцій або фракція, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу парламенту. У ст. 115 ідеться, що наслідком відставки прем'єра є відставка всього складу Кабінету Міністрів.

Уряд Гройсмана розпочав роботу 14 квітня 2016 року.