Гвоздій заявив, що Міненерго достроково припинило його повноваження як голови наглядової ради "Укргідроенерго" через відмову виконувати незаконні вказівки

Валентин Гвоздій: Присутня корупційна дія з боку першого заступника міністра Шубіна, який діяв у явному конфлікті інтересів і незаконно став членом наглядової ради
Фото: Valentyn Gvozdiy / Facebook

Ексголова наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго" Валентин Гвоздій повідомив, що йому погрожували звільненням у разі невиконання незаконних вимог і що такий самий тиск можуть чинити й на інших членів наглядової ради.

Міністерство енергетики України достроково припинило повноваження голови наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго" Валентина Гвоздія. На своїй сторінці у Facebook він заявив, що це сталося через його відмову виконувати незаконні вказівки керівництва Міненерго.

"Сьогодні Міненергодовкілля достроково припинило мої повноваження члена наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго". Це сталося після того, як я відмовився виконувати незаконні вказівки першого заступника профільного міністра. Рішення Міністерства енергетики та захисту довкілля України є політично мотивованим та незаконним, адже незалежний член наглядової ради може бути звільнений виключно за рішенням суду, а не наказом міністра. Законом спеціально гарантована особлива процедура звільнення незалежних директорів (членів) наглядових рад державних підприємств, яка була покликана вберегти державні підприємства від незаконного політичного впливу", – написав Гвоздій.

Про тиск із боку першого заступника міністра енергетики Віталія Шубіна він публічно заявив перед засіданням наглядової ради, пишуть "Українські новини". У чому полягали вимоги заступника міністра, Гвоздій не уточнив. У коментарі агентству чиновник повідомив, що Шубін приїхав на засідання вже як новий член наглядової ради.

"Присутня корупційна дія з боку першого заступника міністра Шубіна, який діяв у явному конфлікті інтересів і незаконно став членом наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго", – сказав Гвоздій.

Він додав, що йому погрожували звільненням у разі невиконання вимог і що незаконний тиск можуть чинити й на інших членів наглядової ради.

"Головне завдання наглядових рад – забезпечити контроль та нагляд за ефективним і раціональним використанням майнового комплексу підприємств. Але головним у діяльності наглядової ради є – і сподіваюся, буде далі – суворе дотримання норм законодавства, – написав він у соцмережі. – Закликаю не боятися розправи і діяти виключно в рамках закону та в інтересах держави Україна, не піддаючись чужому тиску".

Рішення Міненерго Гвоздій вважає незаконним і збирається оскаржити в суді.