Холодницький про заяви Венедіктової: Повний "нєжданчік"

Холодницький: Я не можу вимагати від суддів виносити вироки, тому що генпрокурорка заявила, що в нас немає яскравих прикладів
Фото: radiosvoboda.org

Генпрокурорка Ірина Венедіктова записала відео, в якому звинуватила Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру в бездіяльності та безпорадності. Голова САП Назар Холодницький заявив, що юридичні дискусії не мають відбуватися у формі відеопослань.

За тиждень до виходу заяви генеральної прокурорки України Ірини Венедіктової, в якій вона давала негативні оцінки роботі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, відбулася нарада генпрокурорки з керівництвом САП, жодних претензій тоді не висловлювали. Про це в інтерв'ю НВ, яке опубліковано 28 травня, повідомив голова САП Назар Холодницький.

"У понеділок я давав інтерв'ю іншому виданню, в якому наші стосунки назвав робочими. Особистих конфліктів у нас немає. Повний "нєжданчік", – прокоментував він вихід відеозвернення Венедіктової.

Вироки судів у корупційних справах, у відсутності яких генпрокурорка звинуватила відомство, не є компетенцією прокурорів, підкреслив Холодницький.

"Винесення вироків ні від слідчого, ні від детектива, ні від прокурора САП не залежить. У радянські часи все було інакше. Прокуратура мала загальний нагляд зокрема за судами. І навіть районний прокурор міг прийти до судді і сказати, що він щось не так робить. Ми від цієї "радянізації", як я розумію, намагаємося відійти. І я не можу прийти до [голови Вищого антикорупційного суду Олени] Танасевич, або [до голови Апеляційної палати ВАКС Даниїли] Чорненької, або до будь-якого іншого судді і вимагати виносити вироки, тому що генпрокурорка заявила, що в нас немає яскравих прикладів", – сказав він.

За його словами, "маніпулятивний відосик" обурив колектив САП.

"Юридичні дискусії не мають відбуватися у відосиках", – заявив Холодницький, припустивши, що в основу звинувачень Венедіктової було покладено не реальні кримінальні провадження, а публікації ЗМІ.

26 травня Венедіктова звинуватила САП у бездіяльності. Вона заявила, що антикорупційна прокуратура працює неефективно: фігурантів резонансних справ кілька років тому повідомили про підозру, а слідство досі не завершено і винних не притягнуто до відповідальності. На думку Венедіктової, в організації роботи прокурорів САП є серйозні прорахунки, а керівництво відомства не вживає адекватних заходів. "Така безпорадність не може більше залишатися без реагування генерального прокурора", – заявила вона.

У САП Венедіктовій відповіли, що, згідно із законом про прокуратуру, генпрокурор і його заступники не мають права давати вказівки працівникам антикорупційної прокуратури. "Незрозуміло, які саме повноваження використовувала генеральний прокурор для перевірки стану організації досудового розслідування у кримінальних провадженнях, які розслідуються НАБУ, і які норми закону дозволяють давати оцінку таким провадженням", – зазначили в САП.

27 травня генпрокурорка попросила назвати вирок суду, за який не соромно антикорупційній прокуратурі.

У САП парирували, що на сьогодні на розгляді Вищого антикорупційного суду – більше ніж 200 кримінальних проваджень за обвинуваченням "осіб, які ще п'ять років тому могли подзвонити генеральному прокурору й вирішити всі проблеми в режимі онлайн". "На даний час вони є підсудними та перебувають у суді на відповідній лаві", – ішлося в заяві прокурорів.