Ірина Геращенко про резолюцію Європарламенту: У Росії і земля, і море мають горіти під ногами

Геращенко очікує ухвалення двох резолюцій ООН щодо російсько-українського конфлікту
Фото: rada.gov.ua

Услід за Європарламентом резолюцію про неприпустимість мілітаризації Азовського моря має ухвалити Генасамблея ООН, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Генеральна Асамблея ООН на поточній, 73-й сесії, має ухвалити резолюцію про неприпустимість мілітаризації Азовського моря. Про це написала у Facebook перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка зараз перебуває на засіданні Генасамблеї в Нью-Йорку.

"Надважлива резолюція, яка буде прийнята на поточній сесії, – про мілітаризацію окупованого Криму та Азовського моря. Сьогодні резолюцію по Азовському морю проголосував Європарламент. Наступну має прийняти Генасамблея ООН. У Росії земля і море мають горіти під ногами", – заявила Геращенко.

Вона нагадала, що в грудні планують голосування за чергову резолюцію Генасамблеї ООН про порушення прав людини в Криму.

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Упродовж шести місяців РФ затримала понад 200 іноземних суден, які прямували в українські порти, розповів виданню "ГОРДОН" прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

Росія збільшила чисельність свого військового угруповання на Азові, воно налічує понад 120 кораблів і катерів, заявив 25 жовтня голова Держприкордонслужби Петро Цигикал.

У вересні Рада національної безпеки та оборони України затвердила комплекс заходів, спрямованих на захист національних інтересів України у південних регіонах, акваторіях Азовського і Чорного морів. У Держприкордонслужбі України повідомили, що приблизно 270 спецпризначенців скерують на службу в підрозділи на Азовському і Чорному морях. До кінця 2018 року в Азовському морі планують створити базу ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні, заявляли в українському Кабміні.

За словами спеціального представника Державного департаменту США з питань України Курта Волкера, США розглядають можливість надання Україні більшої кількості летальної зброї для посилення протиповітряної оборони та оборони морського узбережжя.

25 жовтня Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. Зокрема, депутати вимагають припинити дискримінаційний огляд кораблів, що утруднює комерційне судноплавство, і висловили стурбованість планами РФ перетворити Азов у своє "внутрішнє озеро".

"Цільові санкції щодо Росії буде посилено, якщо конфлікт в Азовському морі загостриться", – попередили у Європарламенті.

У вересні міністр закордонних справ України Павло Клімкін говорив, що українські дипломати лобіюють в ООН ухвалення резолюції у зв'язку із ситуацією в Азовському морі.