Ірина Луценко про розпуск коаліції: Чи означає це, що президент Зеленський може все одно розпустити парламент? Так

Ірина Луценко: Давайте дочекаємося, як вчинить Зеленський
Фото: Ірина Луценко / Facebook

За словами нардепа від Блоку Петра Порошенка Ірини Луценко, яка оголосила про те, що йде з посади представника президента в парламенті, її фракція готова як до чергових, так і до позачергових виборів у парламент, у разі якщо новообраний президент України Володимир Зеленський розпустить Раду достроково.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Ірина Луценко, яка оголосила про те, що йде з посади представника президента в парламенті, заявила на брифінгу в Раді 17 травня, що новообраний президент України Володимир Зеленський зможе достроково розпустити Верховну Раду навіть після того, як парламентська коаліція припинила своє існування, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Народний фронт" мав повне право вийти із цієї коаліції. Що це означає? Це означає тридцятиденний відлік, по законодавству, про створення нової коаліції. Чи означає це, що президент Зеленський може все одно розпустити парламент? Так, це означає", – заявила Ірина Луценко.

Вона зазначила, що фракція Блоку Петра Порошенка готова як до чергових, так і до позачергових парламентських виборів.

Відповідаючи на коментар журналіста про те, що якщо Зеленський оголосить про розпуск Ради, то це буде незаконно, Луценко сказала: "Давайте дочекаємося, як вчинить Зеленський... Неодноразово говорилося про те, що президент Зеленський не буде порушувати законів України, тому гадати ми можемо тільки на кавовій гущі".

На запитання, чи зможе Зеленський у судовому порядку розпустити Раду і чи піде він на такий крок, нардеп відповіла: "Моя точка зору – такі спокуси у новообраного президента прослідковуються".

"Така безпрецедентна підтримка Зеленського і, як він каже, суспільний запит на оновлення говорить про те, що він буде закріплювати свій рейтинг. Імовірні дії не хочу зараз коментувати, не даючи йому підказок", – додала Луценко.

21 квітня в Україні відбувся другий тур виборів президента. Згідно з остаточними підсумками, новим президентом України став Володимир Зеленський, який набрав 73,22% голосів. Чинний президент України Петро Порошенко одержав 24,45% голосів виборців.

Інавгурація новообраного президента має відбутися 20 травня.

17 травня спікер парламенту Андрій Парубій оголосив про припинення функціонування коаліції "Європейська Україна", оскільки  з неї вийшла фракція "Народного фронту".

Із 17 травня починається 30-денний строк, протягом якого депутати мають створити у Раді нову коаліцію. Президент має право оголосити про розпуск парламенту і призначити дострокові вибори у разі, якщо її не буде створено протягом місяця. Водночас чергові вибори до Верховної Ради мають відбутися 27 жовтня 2019 року, а за законом розпуск парламенту менш ніж за шість місяців до чергових виборів неможливий.

Політичний радник Зеленського Дмитро Разумков заявив 16 травня, що новообраний президент має намір ініціювати розпуск Ради.