Із законопроекту №5670-д ми прибрали подразник у вигляді мовних інспекторів. Російська пропаганда зробила з них "опудало" – нардеп Подоляк

Подоляк: Жоден закон не працюватиме без контролю та механізмів його реалізації
Фото: samopomich.ua

Закон про мову поширюватиметься на всю територію України і не створить мовних анклавів, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" народний депутат від "Самопомочі", перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Ірина Подоляк.

Із законопроекту №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної прибрали норму про мовних інспекторів, проте функції контролю було збережено, заявила в коментарі виданню "ГОРДОН" народний депутат від "Самопомочі", перший заступник голови комітету Верховної Ради з питань культури і духовності, співавтор цього законопроекту Ірина Подоляк.

"Ще вчора рішенням комітету ми внесли зміни в законопроект №5670-д – він стосується суто регламентування використання української мови. Жодних інших мов він не стосується – для них є окремі закони, які ніхто не скасовував. Що конкретно ми змінили? Статтю про мову освіти виклали, як в редакції мовної статті закону "Про освіту". Оскільки вона новіша і її вже обговорювали. Статті про державну мову на радіо і телебаченні ми виклали в редакції статті 10 закону України "Про телебачення і радіомовлення", – сказала Подоляк.

За її словами, спочатку передбачали більшу кількість інституцій із функціями контролю над виконанням закону.

"Із законопроекту №5670-д ми прибрали подразник у вигляді мовних інспекторів. Російська пропаганда зробила з них "опудало". Хоча в цьому не було нічого поганого. Саме поняття ми із законопроекту прибрали, проте функції залишили, передавши їх уповноваженому з питань захисту державної мови. Адже жоден закон не працюватиме без контролю та механізмів його реалізації. Узагалі передбачали більше інституцій, але ми залишили лише дві – Нацкомісію з питань стандартів української мови та офіс уповноваженого", – підкреслила нардеп.

Вона зазначила, що законопроект №5670-д не передбачає статусу "регіональних мов".

"Закон про мову поширюватиметься на всю територію України і не створить мовних анклавів. На відміну від законопроекту №5556, який фактично пропонував районізацію країни. У нас уже був такий закон із регіональними мовами – закон Ківалова – Колесніченка. Там у деяких статтях чітко передбачали, що в межах міст, сіл люди можуть самі собі обирати мову для використання. Ну, хто визначатиме, що за нацменшина проживає в тому чи іншому населеному пункті? Вони чомусь вважають, що український народ нічого не розуміє", – резюмувала Подоляк.

28 лютого 2018 року Конституційний Суд України постановив, що ухвалення закону Колесніченка – Ківалова не відповідало процедурі розгляду законопроектів Верховною Радою.

4 жовтня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №5670-д про забезпечення функціонування української мови як державної.

Президент України Петро Порошенко розраховує, що до другого читання народні депутати підготують збалансований проект закону про мову.