"Я б не використовував слово "сварка". Луценко відзначив спільну роботу НАБУ і ГПУ

Луценко повідомив, що у ГПУ з НАБУ співробітництво "давнє і результативне"
Фото: Генеральна прокуратура України / Facebook

Кожного працівника правоохоронного органу, зокрема Національного антикорупційного бюро України, який виходить за межі закону, має бути зупинено, зазначив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Генеральна прокуратура України (ГПУ), Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) і Служба безпеки України (СБУ) не сварилися. Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив в ефірі телеканала "1+1", коментуючи останні події, пов'язані з викриттям агентів НАБУ.

"Я б не використовував слово "сварка", тому що завдання Генеральної прокуратури, як і інших правоохоронних органів – працювати на підставі закону. І кожного співробітника правоохоронного органу, зокрема і НАБУ, який виходить за межі закону, має бути зупинено. Інакше розмови про демократичну правову державу є фікцією", – сказав він.

Луценко повідомив, що в Генпрокуратури з НАБУ співробітництво "давнє і результативне", а спільна робота – "давня і налагоджена".

"Із 50 справ, які НАБУ надіслало в суди, 20 – за матеріалами ГПУ і СБУ", – зазначив генпрокурор.

Як приклад спільної діяльності Луценко назвав справу про спробу дати хабар голові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назару Холодницькому.

Про зіпсовані відносини між ГПУ і НАБУ заговорили після арешту агентів бюро, які працюють під прикриттям.

На опублікованому 1 грудня Генпрокуратурою відео продемонстровано фотографії агентів НАБУ під прикриттям Катерини Сікорської і Сергія Боярського. Було показано також автомобілі з незаретушованими номерними знаками, які використовувала Сікорська, і кадри з Боярським.

Сікорська під прізвищем Сивоконь допомагала збирати докази в "бурштиновій справі", фігурантами якої є народний депутат від "Народного фронту" Максим Поляков і позафракційний нардеп Борислав Розенблат. Вона виконувала роботу агента НАБУ під прикриттям, вела прихований запис депутатів і передавала їм хабарі.

Боярський під виглядом співробітника арабського інвестиційного фонду "Мобадала" Сергія Титенкова намагався зав'язати дружні стосунки із заступником голови ДМСУ Діною Пімаховою, яка, за інформацією НАБУ, неодноразово озвучувала вимогу про отримання "заохочення" в сумі $30 тис. – спершу за позитивне розв'язання питання про надання іноземцю громадянства України, а згодом – за надання посвідки на проживання на території України.