"Яке правосуддя, якщо суддям страшно?" У Києві пройшла акція на підтримку судді Печерського суду Цокол, якій загрожує звільнення

На акції під Вищою радою правосуддя були плакати "Судді – не маріонетки!", "Ні політично мотивованим рішенням", "Правосуддя – це не цирк!"
Фото: Oleg Bogachuk / Facebook

Учасники акції вийшли до будівлі Вищої ради правосуддя, де найближчим часом буде розглянуто питання про звільнення судді Печерського районного суду Києва Лариси Цокол, відстороненої від роботи після рішення Дисциплінарної палати. Активісти переконані, що претензії до судді безпідставні, а її ймовірне звільнення – чергова спроба тиску на нечисленних незалежних суддів в Україні.

У Києві біля будівлі Вищої ради правосуддя (ВРП) – конституційного органу, що призначає і звільняє суддів, – пройшла акція на підтримку судді Печерського районного суду Лариси Цокол. На акцію зібралося до півсотні людей, переважно адвокати і правозахисники, які виступили проти звільнення судді, передає кореспондент "ГОРДОН".

Широкій аудиторії суддя Цокол стала відома у грудні 2017 року, після того, як відхилила клопотання Генеральної прокуратури про взяття під цілодобовий домашній арешт екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі. За 11 днів після цього Вища рада правосуддя відкрила проти судді дисциплінарне провадження, а 19 жовтня 2018 року Дисциплінарна палата ВРП винесла рішення про притягнення Цокол до дисциплінарної відповідальності з подальшим звільненням.

Рішення Дисциплінарної палати викликало хвилю обурення в професійному юридичному середовищі, чимало адвокатів та активістів написало у Facebook пости на підтримку судді Цокол. Попри те, що в рішенні не згадано Саакашвілі, учасники акції пов'язують відсторонення судді від роботи та її можливе звільнення саме з цією справою, а також із бажанням влади публічно продемонструвати, що буде з нелояльними суддями. На акції лунали вимоги не тільки припинити тиск на Цокол, але й звернення до всіх українських суддів: "Не мовчіть".

В Україні приблизно 5,5 тис. суддів, але тих, хто готовий піднятися і сказати: "А я проти!", максимум 10 на всю країну