Якби не було Богдана, Зеленський не був би президентом – Рябошапка

Богдана звільнили з ОПУ в лютому
Фото: ЕРА

Ексгенпрокурор України Руслан Рябошапка вважає, що Володимир Зеленський виграв президентські вибори завдяки Андрієві Богдану, який "обіграв" команду п'ятого президента Петра Порошенка.

Володимир Зеленський став президентом України завдяки Андрієві Богдану, який після виборів став главою Адміністрації Президента (АП). Про це колишній генеральний прокурор заявив Руслан Рябошапка LB.ua в інтерв'ю, яке опублікували 13 травня.

"У Богдана дуже хороше бачення. Урешті-решт, Богдан є архітектором перемоги на виборах. Він обіграв [п'ятого президента України Петра] Порошенка і владу... Якби не було Богдана, Зеленський не був би президентом", – сказав він.

За словами колишнього генпрокурора, Богдан "приносив неабияку користь президентові і його офісу", незважаючи на те, що стиль його поведінки для когось виглядав неприйнятним.

"У Богдана складний характер. Можливо, президенту з таким характером не зовсім комфортно", – припустив Рябошапка.

Зеленського обрали президентом 21 квітня 2019 року, він вступив на посаду 20 травня. У другому турі виборів за Зеленського віддали голоси 73,22% виборців, за його суперника Порошенка 24,45%.

Богдан очолював адміністрацію Володимира Зеленського (пізніше АП перейменували на Офіс президента, ОПУ) із травня 2019 року до лютого 2020-го.

11 лютого глава держави звільнив Богдана, призначивши на його місце Андрія Єрмака, який раніше працював помічником президента. В ОПУ запевнили, що зміна керівництва офісу не вплине на політичний курс держави. Богдан своєї відставки не коментував, але перед його звільненням Зеленський казав, що в його команді є конфлікти, які заважають працювати. У березні президент говорив, що звільнення пов'язане з "людськими відносинами".

2 березня Андрій Богдан заявив, що повертається до адвокатської практики.