Якщо неактивним фізособам-підприємцям спишуть борги за єдиним соціальним внеском, то тим, хто його сплатив, потрібно повернути гроші – економіст Кухта

Кухта: Немає сенсу грати в соціалізм і захист чиїхось прав
Фото: Асоціація газовидобувних компаній України / Facebook

Якщо Україна відмовиться від радянської трудової системи, усі питання із заборгованостями неактивних фізосіб-підприємців відпадуть самі собою. Таку думку в коментарі виданню "ГОРДОН" висловив заступник керівника стратегічної групи радників із підтримки реформ при Кабінеті Міністрів, економіст Павло Кухта.

Якщо команда новообраного президента України Володимира Зеленського реалізує ініціативу про списання 7,4 млрд грн боргів зі сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ) для неактивних фізичних осіб – підприємців, то тим, хто його сплатив, потрібно буде повернути гроші. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказав заступник керівника стратегічної групи радників із підтримки реформ при Кабінеті Міністрів, економіст Павло Кухта.

"Стягування єдиного соціального внеску з неактивних ФОП концептуально викликає запитання. І, можливо, дійсно має сенс списати цю заборгованість. Однак відразу виникне проблема соціальної справедливості: є неактивні ФОП, які заплатили збір. За логікою, їм потрібно повернути гроші. Не факт, що в бюджеті на це знайдуться гроші. Тому, імовірно, потрібно повністю скасувати оподаткування неактивних підприємців. ФОП і неактивна ФОП, із якої знімають ЄСВ, тому що не вистачає грошей Пенсійному фонду, – це один із приватних виявів великої системної проблеми, яку розв′язують скасуванням лібералізації трудового законодавства та переходом на трудові контракти", – зазначив Кухта.

На його думку, податки на зарплату і соціальні зобов'язання в Україні має бути знижено.

"Зараз в Україні діє радянське трудове регулювання і високі середньоєвропейські податки на зарплату (понад 40%). Сучасна економіка не може працювати за чинним Трудовим кодексом. За ним, наприклад, не можна працювати в коворкінгу, не може бути дистанційної праці, не може бути відпустки, розбитої на кілька частин. Цей кодекс – збірник процедур корпорації "СРСР" у вигляді закону. І найкраще, що можна зробити зараз, – скасувати його. В основі нинішніх трудових відносин лежить ідея, що всі працюють за жорсткими правилами, сплачують високі податки, а за це одержують державні сервіси та соціалку. Але оскільки економіка бідна, то й соціалка бідна і неякісна. Тож немає сенсу грати в соціалізм і захист чиїхось прав. Треба знижувати податки на зарплату і соціальні зобов'язання. Тоді буде працювати інший принцип: ти менше платиш, отже, тобі нічого не винні", – підкреслив економіст.

Він не відкидає, що новий склад Верховної Ради може проголосувати за скасування чинного Трудового кодексу.

"Приміром, багата людина може сама собі придбати медичну страховку, а незабезпеченій людині медпослуги може забезпечити держпідтримка. Пенсії мають для всіх бути однаковими за розміром, тобто стати соціальною допомогою пенсіонерам, яка покликана допомагати літнім людям із важким матеріальним становищем. А багаті і так собі забезпечать старість. Такий підхід різко оживив би економіку, прискорив би економічне зростання, стабілізував економічну і політичну ситуацію у країні загалом. Це суто політичне питання. Його можна розв′язати. Якщо восени українці оберуть ліберальні політичні сили, у парламенті з'являться голоси, щоб скасувати Трудовий кодекс і почати обрізати соціальні зобов'язання (не коштом бідних, а за консолідованої підтримки середнього класу). Якщо цю трудову радянську систему вбити, питання зі сплячими ФОП самі собою відпадуть", – резюмував Кухта.

27 грудня 2016 року президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України", який установив обов'язкові платежі "сплячих ФОП" – відрахування з фірм фізичних осіб – підприємців, що не працюють. Документ установлює необхідність сплати єдиного соціального внеску на рівні мінімального страхового внеску навіть за відсутності господарської діяльності і, відповідно, доходу.

Закон набув чинності 1 січня 2017 року.

За словами Данила Гетманцева, який відповідає за економічний і податковий напрям у команді Зеленського, питання списання ЄСВ має пройти громадське обговорення, після чого буде розроблено остаточний варіант законопроекту.

"Значна частина цих ФОП – "сплячі". Проблема введення "подушного податку" на ФОП у 2016 році полягала в тому, що багатьом довелося закритися без будь-якого перехідного періоду, навіть тим, хто реально працював, але, наприклад, сезонно", – зазначив Гетманцев.