Яременко про повернення Саакашвілі: Виявляється, що на кожну хитру гайку можна підібрати болт

Яременко: Це капєц. І трохи театр абсурду
Фото: Olha Snitsarchuk / Facebook

Якби екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі для в'їзду в Україну скористався чартерним авіарейсом, пілоту літака "довелося б ухилятися від обстрілу української ППО", зазначив український дипломат Богдан Яременко.

Пересідаючи на "Інтерсіті" для в'їзду в Україну, екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі сподівався, що прикордонники в цьому разі зняли би його з поїзда лише у Львові. Таку думку український дипломат Богдан Яременко висловив у Facebook.

"Але, виявляється, на кожну хитру гайку можна підібрати болт. "Хтось" в українській владі додумався дати команду бригаді "Інтерсіті", що перебуває на території Польщі, припинити рух. Це капєц. І трохи театр абсурду", – написав він.

За словами дипломата, зривати розклад руху поїздів на території Польщі вказівками з Києва – "щось дуже неприємне й незаконне".

"Наявність "на борту" якогось небажаного для Києва пасажира зовсім не підстава для машиніста електровоза в Перемишлі зупинити поїзд. Навпаки, він має їхати, щоб прибувши в Україну, українські уповноважені органи розібралися з цим. Бо не машиніста справа перевіряти паспорт і навіть білети", – зазначив він.

Яременко вважає дурістю варіант, що українська влада на чолі з президентом Петром Порошенком "намагається виграти час", щоб перекинути "всю кінноту" з пункту пропуску "Краковець" на "Шегині", куди міг би приїхати політик із Грузії.

"Саакашвілі тим часом може дочекатися передислокації усього війська з "Краковця" на "Шегині", вийти з поїзда, сісти в автобус і через 30 хвилин бути у "Краковці". Ясно, що, маючи переваги в мобільності, він може так ганяти вздовж кордону, поки в українських правоохоронців не закінчиться бюджет на бензин і харчування", – написав він.

На думку дипломата, "це прекрасно, що Саакашвілі не обрав чартерного авіаційного рейсу, бо пілоту довелось би ухилятися від обстрілу української ППО".

"Ну і, звичайно, стрілочник, пардон, машиніст чи бригадир "Інтерсіті" буде винним. Тепер вже за будь-якого розкладу. Я би на місці бригади "Інтерсіті" продовжив рух, а перетнувши кордон, просто вийшов з поїзда і відмовився їхати далі – поки пани не розберуться", – заявив Яременко.

Він також запропонував варіант попросити політичного притулку у Європейському союзі.

"Це, звичайно, якщо поляки не висунуть їм (залізничникам. – "ГОРДОН") кримінальних звинувачень у перешкоджанні руху поїздів", – зазначив дипломат.

Саакашвілі на українському кордоні. Онлайн-репортаж.

9 вересня перший заступник голови Державної прикордонної служби України Василь Серватюк розповів, що у Саакашвілі вилучать його український паспорт, а самого політика повернуть у Польщу, якщо він не покаже дійсного документа під час перетинання польсько-українського кордону.

Прихильники політика організували біля "Краковця" наметове містечко. Екс-заступник генпрокурора України Давід Сакварелідзе повідомляв, що до пункту пропуску звозять в автобусах тітушок.

Саакашвілі заявив, що поїде на "Інтерсіті". Поїзд мав виїхати з Перемишля о 14.07.

Пізніше екс-президент Грузії розповів, що президент України Петро Порошенко наказав голові "Укрзалізниці" зупинити поїзд. За його словами, Порошенко "узяв у заручники всіх пасажирів" поїзда, на якому він збирався повернутися в Україну.