Ємельянов заявив, що оскаржить у Верховному Суді рішення Вищої ради правосуддя про відхилення його скарги

Артур Ємельянов: Комусь може здатися, що це вже кінець. Але це тільки початок
Фото: Артур Ємельянов / Facebook

Повідомлення у ЗМІ щодо рішення Вищої ради правосуддя про звільнення судді Вищого господарського суду не відповідають дійсності, насправді рада просто відхилила скаргу на рішення дисциплінарної палати. Про це заявив сам Ємельянов.

Суддя Вищого господарського суду Артур Ємельянов заявив у коментарі "КП в Украине", що повідомлення журналістів про його звільнення рішенням Вищої ради правосуддя (ВРП) не відповідають дійсності.

"Сьогодні Вища рада правосуддя ухвалила рішення щодо моєї скарги на рішення дисциплінарної палати ВРП. І саме цю скаргу – а не власне питання звільнення – розглядала ВРП, відмовившись у підсумку її задовольнити. Деякі журналісти сприйняли це рішення як звільнення, хоча таке питання навіть не розглядали", – пояснив Ємельянов.

Він додав, що оскаржив це рішення у червні 2018 року, але скаргу розглянули по суті тільки в січні 2019-го. Ємельянов вважає рішення замовним.

"Не було оприлюднено жодного доказу фактів неправомірної поведінки, заяву було подано взагалі від імені громадянки, якої не існує. Що визнали і самі члени ВРП. Ба більше, було пропущено всі терміни накладення дисциплінарного стягнення – пройшло понад три роки з моменту інциденту, який нібито стався у лютому 2014 року. Також важливо, що ще у 2014 році Рада суддів України вже розглядала питання про події того часу – і дійшла висновку про законність моїх дій", – заявив суддя.

Ємельянов вважає, що глава ВРП Ігор Бенедисюк міг тиснути на інших членів ради, щоб вони проголосували за відхилення скарги Ємельянова.

"Навіть у залі за звуками музики, що лунала, можна було почути, як Бенедисюк переконує інших членів ВРП голосувати за рішення проти мене. Мені здається, що це очевидний тиск керівника цього органу на інших посадових осіб", – переконаний він.

Суддя заявив, що оскаржить рішення у Верховному суді. І тільки після винесення відповідного рішення цієї інстанцією Вища рада правосуддя зможе розпочати розгляд питання про звільнення Ємельянова з посади судді Вищого госпсуду України по суті.

"Комусь може здатися, що це вже кінець. Але це тільки початок, і я доведу всю абсурдність і безпідставність обвинувачень проти мене", – резюмував Ємельянов.

У жовтні 2016 року Генеральна прокуратура України оголосила Ємельянову підозру у втручанні в автоматизовану систему розподілу справ між суддями. У січні 2017 року Вища рада правосуддя усунула Ємельянова з посади. Суддя заявив, що рада "не встояла перед шантажем Генпрокуратури".

Вищий адміністративний суд України визнав незаконним усунення Ємельянова. У квітні 2017 року Генпрокуратура не змогла продовжити судді строк усунення від посади.

4 червня 2018 року Ємельянова усунули на підставі рішення Другої дисциплінарної палати про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності і застосування до нього дисциплінарного стягнення у вигляді подання на звільнення. Ємельянова усунули до ухвалення рішення про звільнення із посади або скасування рішення дисциплінарної палати, уточнили у ВРП.