Єрмак: Ім'я, популярність і слава Кличка у світі можуть дуже багато принести Україні загалом

Андрій Єрмак: Знаю, що це мер, якого обрали кияни, і я своєї думки ніколи стосовно цього не змінював
Фото: dialog.ua

Мер Києва Віталій Кличко – людина зі світовою популярністю, якого знають у світі, і ця частина його життя не достатньою мірою ще спрацювала на користь Україні, заявив радник президента України Андрій Єрмак, якого 11 лютого Володимир Зеленський призначив главою свого офісу.

Радник президента України Андрій Єрмак, якого 11 лютого Володимир Зеленський призначив главою Офісу президента, заявив, що мер Києва Віталій Кличко ще недостатньо використав свій вплив у світі для користі країні. Про це Єрмак сказав в інтерв'ю телеканалу "Україна 24" 10 лютого.

"Моя особиста думка, я вважаю, що Віталій – людина зі світовою популярністю, яку знають у світі, і вважаю, що ось ця частина його життя не достатньою мірою, скажімо так, зіграла, спрацювала. Я думаю, що його ім'я, його популярність і його слава у світі можуть дуже багато принести Україні загалом. Я вважаю, що ім'я братів Кличків може принести набагато більше для України. Знаю його із самого початку як великого спортсмена, знаю, що це мер, якого обрали кияни, і я своєї думки ніколи стосовно цього не змінював", – підкреслив Єрмак.

Віталій Кличко обіймає посаду мера Києва і голови КМДА з червня 2014 року. Він заявляв про намір знову балотуватися на посаду міського голови на місцевих виборах, які мають відбутися у 2020 році.

Незабаром після виборів президента і Верховної Ради, які відбулися у 2019 році, представники пропрезидентської партії "Слуга народу" та Офісу президента заявляли про намір провести дострокові місцеві вибори, зокрема в Києві. Окрім того, було озвучено пропозицію розділити повноваження мера Києва та голови Київської міськдержадміністрації, що спричинило б відставку Кличка з посади голови КМДА.

24 липня 2019 року тодішній глава офісу президента Андрій Богдан надіслав у Кабмін лист із нагадуванням про необхідність внесення подання на звільнення Кличка. Тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що уряд на найближчому засіданні розгляне питання про звільнення Кличка, але засідання кілька разів переносили і Кличка не звільнили.

Згодом команда президента відмовилася від ідеї проведення дострокових виборів; законопроєкт, який передбачає розділення повноважень мера та голови столичної адміністрації, поки не розглядали.

11 лютого Зеленський звільнив Богдана з посади глави Офісу президента і призначив замість нього Єрмака.