Єрмак: У Зеленського грандіозні плани. Рішення про другий строк потрібно ухвалювати ближче до закінчення першого

Єрмак про Зеленського: Навіть із тими, хто заслуговував на зовсім інше ставлення, він однаково вчиняв по-людськи
Фото: president.gov.ua

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив, що ніколи не бачив, щоб президент Володимир Зеленський опускав руки – у нього багато планів, для їх реалізації потрібно кілька строків.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв'ю LB.ua, яке вийшло 17 червня, висловив думку, що президент України Володимир Зеленський має вирішити, чи балотуватися у президенти вдруге, ближче до кінця першого строку.

"Рішення буде ухвалювати президент. Якби він запитав мою думку, я б відповів так: рішення потрібно ухвалювати ближче до закінчення першого строку, коли буде розуміння того, наскільки задумане особисто ним виконано. На сьогодні в нього такі грандіозні плани..." – сказав Єрмак, погодившись із твердженням журналістки Соні Кошкіної, що чотирьох строків забракне, щоб усе реалізувати.

Але в будь-якому разі, зазначив керівник Офісу президента, Зеленський буде враховувати думку громадян.

Водночас Єрмак визнав, що обсяг проблем і відповідальності, які лежать на президентові, можна було повною мірою усвідомити, тільки обійнявши цю посаду.

"Це можна було зрозуміти, лише прийшовши сюди. Протягом року відбулася така кількість подій, які люди в інших історіях переживали, напевно, протягом кількох десятиліть. Я жодного разу не бачив, щоб він опускав руки. Хоча звичайна втома, звісно, буває в усіх. Іноді розчаровують люди. Через своє виховання і світогляд він іноді не розуміє, чому люди, які ще вчора були в команді, можуть так вчиняти. І це не питання критики. Це питання неправди, переходу на особистості, порушення якихось просто моральних принципів тощо", – сказав Єрмак.

На його думку, президент вчиняє по-людськи навіть із тими, хто заслуговує на зовсім інше ставлення.

"Він усе ще дивиться на людей через призму себе – як би він не/вчинив. Але навіть із тими, хто заслуговував на зовсім інше ставлення, однаково вчиняв по-людськи. Завжди давав і далі дає другий, третій шанс", – сказав Єрмак.

Зеленського було обрано президентом 21 квітня 2019 року, він вступив на пост 20 травня. У другому турі виборів за Зеленського віддало голоси 73,22% виборців, за його суперника, п'ятого президента Петра Порошенка, 24,45%.

Під час передвиборчої кампанії та після обрання президентом Зеленський говорив, що планує обіймати свою посаду один строк. "Я говорив, що йду на один термін. Я вже відчуваю, що в мене дуже мало часу", – сказав він у вересні 2019 року.

Але за рік після обрання Зеленський не відкинув, що буде балотуватися на другий строк.

"Я йду на один термін, як і казав. Бачу, що робота складна, ніхто "спасибі" не скаже. Але якщо буде велика підтримка народу України – я зможу про це думати. Буду думати", – сказав глава держави у травні 2020 року.

Згідно з опитуванням, яке із 31 травня до 4 червня провів Київський міжнародний інститут соціології, якби президентські вибори в Україні відбулися найближчим часом, перемогу на них здобув би Зеленський. У першому турі його підтримало б 37,6%% тих, хто визначився з кандидатом, друге місце з 16,2% посів би Порошенко.

Наступні вибори президента мають відбутися в Україні 2024 року. Конституція дозволяє одній особі обіймати посаду глави держави не більше ніж два п'ятирічні строки поспіль.