ЄС очікує, що Росія відповість на зусилля України щодо встановлення миру на Донбасі

Боррель 23 липня провів зустріч зі Шмигалем
Фото: EPA

Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель привітав домовленість про встановлення режиму повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня.

Євросоюз сподівається, що Росія підтримає зусилля України, виконає Мінські угоди й використає свій вплив на незаконні збройні формування для встановлення миру на Донбасі. Про це заявив високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель на зустрічі із прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем 23 липня, повідомила Європейська служба зовнішніх зв'язків.

"Боррель високо оцінив зусилля президента Володимира Зеленського щодо виконання Мінських угод і підтвердив цілковиту підтримку суверенітету і територіальної цілісності України з боку Євросоюзу. Він привітав угоду про додаткові заходи щодо припинення вогню із 27 липня [...] і підкреслив необхідність досягнення прогресу в імплементації заходів, погоджених під час паризького саміту "Нормандської четвірки" у грудні 2019 року", – ідеться в повідомленні.

Глава європейського зовнішньополітичного відомства також підкреслив, що санкції Євросоюзу проти РФ залишаться чинними до цілковитого виконання Мінських угод.

Окрім того, Боррель і Шмигаль обговорили проведення реформ в Україні. Європейський чиновник запевнив, що Брюссель готовий і надалі надавати підтримку Україні в цьому напрямі, вказавши на необхідність реформ у судовій системі, прокуратурі та секторі безпеки.

Європейська служба зовнішніх зв'язків зазначає, що Боррель порушував питання про звільнення "орієнтованих на реформи чиновників". Ішлося, зокрема, про відставку Руслана Рябошапки з посади генпрокурора і Якова Смолія – із посади голови Нацбанку.

Увечері 22 липня Офіс президента України повідомив, що тристороння контактна група під час  відеоконференції погодила режим повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі з опівночі 27 липня. "Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню у разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей і відкриває шлях до виконання інших положень цих домовленостей", – підкреслювали в повідомленні ОП.