Юристам Харківської міськради доручили звернутися до суду для обмеження запланованих на 15 вересня акцій, зокрема "ХарківПрайду"

Харківська мерія звернеться до суду для обмеження акцій 15 вересня
Фото: pixabay.com

Чиновники Харківської міськради виступили проти проведення акцій 15 вересня, оскільки це, на їхню думку, заважатиме руху в місті.

Погоджувальна комісія Харківської міськради на засіданні 5 вересня не підтримала проведення низки масових заходів, запланованих на 15 вересня, зокрема й "ХарківПрайду". Про це повідомляє Media Port.

Члени комісії доручили юридичному департаменту міськради звернутися до суду з вимогою обмежити проведення акцій, серед яких – організований представниками ЛГБТ-спільноти "ХарківПрайд" та акції "за традиційні сімейні цінності", ініціаторами яких є громадська організація "Традиція і порядок", "Правий сектор" і "Права молодь".

Чиновники міськради виступили проти проведення акцій, оскільки це, на їхню думку, заважатиме руху в місті.

Начальник Управління превентивної діяльності обласної поліції Сергій Бірбасов закликав організаторів дійти згоди і провести акції в різних місцях. Співорганізаторка "ХарківПрайду" Анна Шаригіна заявила про готовність змінити маршрут ходу з метою безпеки, але організатори, за її словами, не мають наміру скасовувати захід.

"Ми обговорювали з поліцією питання безпеки, і ми готові розглянути інший маршрут нашої акції задля того, щоб право на свободу самовираження і свободу мирного зібрання різних людей із різними позиціями могло реалізуватися в нашому місті. Отже, ми не будемо скасовувати наш захід, але ми готові розглянути різні варіанти маршрутів задля безпеки нашого міста", – сказала вона.

Після того, як комісія проголосувала за звернення до суду, Бірбасов ще раз звернувся до організаторів.

"Є ще час до того моменту, як буде розглядатися питання в суді. Може, якось ми знайдемо спільний консенсус і проведемо ці акції, але узгоджено з усіма, так, щоб права всіх учасників даних акцій не були порушені? Я пропоную, у нас ще є деякий час. Перегляньмо маршрути, групу і місця проведення, щоб не було загроз порушення прав інших громадян", – заявив він.

"ХарківПрайд" організатори анонсують на 14.00 неділі, 15 вересня.

Мер міста Геннадій Кернес 2 вересня заявляв, що влада Харкова має намір через суд домогтися заборони на проведення цієї акції.