Кабмін опублікував постанову про послаблення карантину в Україні

Перший етап послаблення карантину в Україні розпочнеться 11 травня
Фото: EPA

З 11 травня громадянам України дозволять відвідувати парки та сквери. Окрім того, можна буде відкрити магазини, які торгують непродовольчими товарами, перукарні і нотаріальні контори.

Кабінет Міністрів України опублікував постанову, якою з 11 травня буде послаблено деякі карантинні обмеження, введені через епідемію коронавірусу.

Зокрема, з переліку заборон прибирають відвідування парків, скверів, прибережних і лісопаркових зон відпочинку; дитячих і спортивних майданчиків.

Також зможуть відкрити магазини, які торгують непродовольчими товарами, літні майданчики кав'ярень та ресторанів; салони краси, стоматологічні кабінети і клініки; нотаріальні й адвокатські контори. Окрім того, відновити роботу можуть музеї, бібліотеки та заповідники.

Усі заклади мають забезпечити дотримання протиепідемічних заходів (відвідувачі мають бути в масках або респіраторах; адміністрація має забезпечити наявність санітайзерів).

Вимоги з фізичного дистанціювання і масочного режиму залишаються чинними щонайменше до 22 травня.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль опублікував у Telegram інфографіку про обмеження, які знімуть або залишать чинними після 11 травня.

Інфографіка: kmu.gov.ua

Карантин в Україні діє із 12 березня. Через поширення коронавірусної інфекції COVID-19 заборонили масові заходи, закрили навчальні заклади, торговельні центри, магазини (окрім продуктових та аптек), ресторани, кав'ярні та бари, спортивні зали, салони краси й нічні клуби, зупинили авіасполучення з іншими країнами, міжобласні пасажирські перевезення. У Києві, Харкові та Дніпрі 17 березня закрили метро.

Розроблений урядом план виходу України з карантину складається з п'яти етапів. 11 травня розпочнеться перший етап зняття обмежень. Водночас в областях, де фіксують підвищений рівень захворюваності на COVID-19, встановлять спеціальні карантинні обмеження, жорсткіші, ніж в інших регіонах, заявляли в Кабміні.

Станом на ранок 7 травня коронавірус в Україні підтверджено у 13 691 людини, із них 340 померли, а 2396 вилікували. Серед інфікованих – 20% медиків (2660 осіб, із них 19 померли).