Кабмін спростив реєстрацію фактів народження та смерті жителів ОРДЛО

Кабмін ухвалив рішення 23 жовтня
Фото: kmu.gov.ua

Уряд України запровадив механізм підтвердження достовірності медичних довідок, виданих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей закладами охорони здоров'я та судово-медичними установами, повідомили в Мін'юсті України.

Уряд України спростив реєстрацію фактів народження та смерті громадян на тимчасово окупованих територіях. Відповідне рішення ухвалили на засіданні уряду 23 жовтня, повідомила 24 жовтня пресслужба Мін'юсту.

Постанову ухвалено на виконання закону №2268-VIII "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях", який передбачає, що діяльність збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації РФ у Донецькій і Луганській областях суперечить нормам міжнародного права, є незаконною, а будь-який виданий у зв'язку з такою діяльністю акт є недійсним і не створює жодних правових наслідків, окрім документів, що підтверджують факт народження або смерті особи на тимчасово окупованих територіях.

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що уряд для розвитку "Намібійських винятків", сформульованих Міжнародним судом ООН і розвинених у практиці Європейського суду з прав людини, запровадив механізм підтвердження достовірності медичних довідок, виданих на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей відповідними закладами охорони здоров'я та судово-медичними установами.

"Ключовий принцип "Намібійських винятків" полягає в тому, що для захисту невід'ємних прав людини врахування окремих документів, виданих окупаційною владою, є допустимим. При цьому той факт, що відповідні документи беруться до уваги, абсолютно не означає визнання окупаційної влади. Для нас важливо наповнювати реальним змістом положення Конституції України, за якими людина визнається найвищою соціальною цінністю, а держава відповідає перед людиною за свою діяльність", – сказав міністр.

Питання про підтвердження фактів народження та смерті на тимчасово окупованих територіях розглядатиме спеціально створена комісія.

"Вона матиме інструменти для того, щоб за кожним зверненням з'ясувати дійсні обставини справи та видати відповідний висновок, який слугуватиме підставою для реєстрації органом державної Реєстрації актів цивільного стану фактів народження або смерті", повідомили у пресслужбі.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на факти й докази, які демонструє Україна.