Кабмін України попередив правоохоронців, що "одіозні олігархи" можуть використовувати їх для тиску на державу

Спроби "одіозних олігархів" стягнути з України $5,5 млрд у Кабміні назвали безпідставними
Фото: Урядовий портал / Facebook

Кабінет Міністрів України назвав частиною "брудної інформаційної кампанії" дані, які з'явилися у ЗМІ, про відкриття кримінальних проваджень стосовно екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка і міністра юстиції Павла Петренка нібито за зловживання владою.

"Одіозні олігархи" можуть використовувати правоохоронні структури України як засоби впливу й тиску на Українську державу. Про це йдеться в заяві Кабінету Міністрів, опублікованій на сайті відомства 14 листопада.

"Уряд звертається до всіх правоохоронних органів, у першу чергу – до Національного антикорупційного бюро України, із закликом ужити всіх можливих законних заходів у межах своєї компетенції, щоб не допустити використання своїх структур як засобу впливу і тиску на державу з боку одіозних олігархів", – ідеться в документі.

У заяві наголошують, що правоохоронні органи "не повинні стати інструментом, який зашкодить інтересам держави в цьому та в інших міжнародних судових процесах".

"Кабінет Міністрів як вищий орган виконавчої влади в Україні засуджує будь-які спроби тиску на посадових осіб Кабінету Міністрів із використанням маніпулятивних технологій і відвертої дезінформації", – зазначили в уряді.

Автори звернули увагу на судовий процес, у межах якого "структури, наближені до одного з одіозних олігархів, намагаються безпідставно стягнути з держави Україна понад $5,5 млрд".

Окрім того, було названо частиною "брудної інформаційної кампанії" інформацію про нібито порушення кримінальних проваджень за фактом імовірних зловживань службовим становищем із боку екс-прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та чинного міністра юстиції Павла Петренка, яка з'явилася у ЗМІ.

У Кабміні вважають, що подібна інформація "є ні чим іншим, як спробою вплинути на... процес, слухання в рамках якого призначені на початок 2019 року".

"Ці заяви нічим не підтверджені й не відповідають дійсності", – заявили в Кабміні.

13 листопада низка ЗМІ, у тому числі "Українська правда" та LIGA.net, повідомили з посиланням на НАБУ, що відомство відкрило кримінальне провадження щодо можливог зловживання владою Яценюком і Петренком. Це нібито пов'язано з придбанням юридичних послуг для представництва держави Україна за позовами міноритарних акціонерів ВАТ "Укрнафта" в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма.