Кабмін України визначив механізм надання добровольцям статусу учасника бойових дій

Гончарук: Добровольці зможуть отримати допомогу щодо соціальної та професійної адаптації після повернення з військової служби
Фото: kmu.gov.ua

Українські добровольці, які брали участь у війні на Донбасі, матимуть пільги і соцгарантії як учасники бойових дій, розповів прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

Уряд визначив "чіткий механізм" надання статусу учасника бойових дій членам добровольчих формувань. Про це під час брифінгу повідомив прем'єр-міністр Олексій Гончарук, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Сьогодні ми прийняли проєкт, яким визначається чіткий механізм надання статусу учасника бойових дій для добровольців. Досі люди, які у складний для країни час пішли захищати рідну землю, мали складнощі з отриманням цього статусу. Тепер буде чіткий механізм", – написав Гончарук.

У Telegram прем'єр-міністр назвав це рішення "відновленням справедливості".

"Добровольці матимуть пільги та соцгарантії як учасники бойових дій. Також вони зможуть отримати державну соціальну підтримку, отримати допомогу щодо соціальної та професійної адаптації після повернення з військової служби", – додав Гончарук.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Із 2014 року урядові сили проводили на Донбасі антитерористичну операцію. 30 квітня 2018 року АТО офіційно завершилася, замість неї почалася операція Об'єднаних сил.

23 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції".