Кандидат від "Слуги народу" Плохой заявив про фальсифікації в окрузі в Одеській області

Руслан Плохой: У деяких селах, де лідером є Антон Кіссе, аномально висока явка. Якщо в середньому в окрузі явка становить 44%, то в деяких селах явка становила приблизно 76%
Фото: Руслан Плохой / Facebook

В окрузі №142 лідером є кандидат від партії "Слуга народу" Руслан Плохой, але пораховано ще не всі протоколи. Плохой заявив, що приблизно 3% зіпсованих бюлетенів виявилися саме з його прізвищем, тому що члени комісії підмальовували зайву галочку, нібито виборці переплутали його із двійником.

Кандидат у народні депутати від партії "Слуга народу" Руслан Плохой заявив, що зафіксував фальсифікації на окремих дільницях округу №142 в Одеській області, де він балотується.

"Мої опоненти використовують усі засоби. У мене є "двійник", який зараз набирає приблизно 3%. Ще приблизно 3% зіпсованих бюлетенів чомусь із галочкою саме навпроти мого прізвища. Деякі члени комісій підмальовували, що люди нібито заплуталися й голосували і за мене, і за мого двійника, – сказав він в ефірі телеканала "Наш" 22 липня. – У деяких селах, де лідером є [самовисуванець] Антон Кіссе, аномально висока явка. Якщо в середньому в окрузі явка становить 44%, то в деяких селах явка становила приблизно 76%".

Плохой додав, що на деяких дільницях підрахунок голосів затримують штучно.

"Триває затримання підрахунку голосів на окремих дільницях. Із Болградського району до окружкому не доїхало багато представників дільничних комісій. Там були масові "вкидання" і підвезення людей – усе в "найкращих" традиціях попередніх виборчих кампаній, – зазначив кандидат. – Ми є лідерами, але я побоююся, що ситуація може в будь-який момент змінитися. Минула вже доба, але деякі дільниці досі не передали готові протоколи".

Він повідомив, що подав до поліції заяви щодо всіх фактів порушень.

"Ми подали заяви до поліції. Долучили відео- та аудіозаписи. Зафіксовано випадки погроз із боку голови комісії, яка представляє мого опонента Антона Кіссе, на адресу інших членів дільничної комісії. Також мали місце випадки, коли члени комісій прямо вказували виборцям, за кого потрібно голосувати, коли ті отримували бюлетені", – розповів Плохой.

Відео: НАШ.МАКСІ-ТВ / YouTube

В окрузі №142 зареєстровано 12 кандидатів, зокрема двох – із прізвищем Плохой. На початку липня Руслан Плохой заявив, що проти нього у ЗМІ було вкинуто фейки про нібито його швейцарське, кіпрське і болгарське громадянства, також у публікаціях йому приписали вигадану дружину. 19 липня кандидат повідомив, що його конкурент Кіссе підкуповує виборців.

В окрузі, за даними Центрвиборчкому, підраховано приблизно 83% протоколів, на цей момент Плохой є лідером (25,74%), Кіссе – на другому місці (25,17%).

21 липня українці голосували на позачергових виборах до Верховної Ради. Явка по Україні становила 49,84%.

Вибори відбулися за чинним виборчим законодавством, що передбачає змішану систему (половину депутатів обирають за пропорційною системою, другу половину – за мажоритарною), закриті партійні списки і п'ятивідсотковий прохідний бар'єр. До парламенту пройдуть 225 депутатів за списками і 199 – у мажоритарних округах (26 округів розташовані на окупованій Росією території, там виборів не проводили).