Клімкін дав МЗС Угорщини тиждень на відкликання консула з Берегова

Клімкін вказав Сіярто на порушення Угорщиною Віденської конвенції
Фото: ЕРА

Порушення Угорщиною Конвенції про консульські зносини очевидне, консула цієї країни в Берегові обов'язково буде вислано, заявив глава МЗС України Павло Клімкін. Він застеріг водночас від цькування угорської громади Закарпаття.

У міністерства закордонних справ Угорщини є тиждень на відкликання свого консула з Берегова Закарпатської області. Про це у відеозверненні на своїй сторінці у Facebook 1 жовтня заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Ми вже це проїхали, із цим все зрозуміло. Я виклав міністру закордонних справ Угорщини нашу аргументацію, вони порушили Віденську конвенцію про консульські зносини. Це 100%. Звичайно, за визначенням, ніхто не має приховувати факт набуття нових прав і обов'язків. Та й взагалі приховувати – це погано, мене завжди так навчали мама і тато", – сказав міністр.

Якщо відкликання не відбудеться, Будапешту буде надіслано ноту про вислання дипломата, попередив він.

Глава МЗС України застеріг співвітчизників від проявів негативу стосовно жителів Закарпаття угорського походження.

"Я застерігаю всіх від "наїздів" (вибачте за недипломатичну мову) або цькування угорців Закарпаття. Навпаки, ми маємо допомогти нашій угорській громаді. Маємо перехопити ініціативу, діяти дуже послідовно", – підкреслив Клімкін.

Він додав, що в жодному разі не можна "показувати пальцем як на зрадників" на тих, хто отримав угорський, румунський чи інший паспорт, зберігши українське громадянство.

На його переконання, скандал навколо консульства в Берегові вигідний Росії, яка "використовує і буде використовувати цю ситуацію для дестабілізації".

"Укрінформ" 19 вересня 2018 року опублікував відео, на якому, як стверджувало агентство, жителям Закарпаття видають угорські паспорти в консульстві Угорщини в Берегові. Водночас їм кажуть, щоб вони приховували факт набуття угорського громадянства від влади України.

"Європейська правда" повідомила, що на відео, знятому в консульстві Угорщини в Берегові, зафіксовано приймання у громадянство Угорщини, але угорських паспортів на ньому не видають.

Клімкін заявив, що МЗС України перевіряє достовірність відео, але водночас українське зовнішньополітичне відомство знає, що в Закарпатті громадянам регулярно приховано видають угорські паспорти. За словами міністра, якщо відео автентичне, то "консулу нічого робити в Закарпатті". "Нехай видає угорські паспорти угорським громадянам краще в Будапешті", – сказав український міністр.

26 вересня Клімкін повідомив, що запропонував Сіярто відкликати консула в Берегові, а якщо цього не відбудеться, то Україна має намір його вислати.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що українська влада хоче "використати антиугорські настрої для одержання підтримки перед виборами". За його словами, якщо Україна вишле консула, Угорщина може здійснити кроки для уповільнення євроінтеграції України.

Кримінальне провадження за фактами видавання громадянам України паспортів Угорщини в Берегові розслідують за статтею про державну зраду, повідомили у прокуратурі Закарпатської області 28 вересня.

30 вересня у МЗС Угорщини заявили, що не будуть відкликати консула, "незалежно від того, наскільки це рекомендують українці".