Клімкін про рішення Ради залишити його на посаді глави МЗС: Я не сховаюся під стіл від відповідальності

Клімкін: Якщо міняється президент США чи Франції, попередній міністр не залишається
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ України після голосування Верховної Ради, яка відмовилася відправити його у відставку, наполягає, що має піти з посади, керуючись європейською політичною культурою.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, якого сьогодні відмовилася відправити у відставку Верховна Рада, заявив, що не буде "ховатися під стіл" від відповідальності і працюватиме в перехідний період. Про це він повідомив у коментарі телеканалу "112 Україна".

"Я просив усіх проголосувати за відставку, я щиро хочу це зробити, вважаю, що це і є нормальна європейська політична культура: коли з'являється новий президент, команда спокійно має йти у відставку. Я не був членом політичної команди, але працював у сфері зовнішньої політики. Якщо міняється президент США чи Франції, попередній міністр не залишається. Причому я, звичайно, готовий співпрацювати, готовий допомагати, у мене є мережа зв'язків, є розуміння багатьох речей", – зазначив Клімкін.

Він заявив, що до виборів у парламент у відпустку йти не збирається.

"Відпустку можна взяти кожного дня, але є дуже серйозні речі. Працювати також потрібно... На перехідний період буду допомагати й буду працювати так, як потрібно. Тому це насправді питання техніки. Те, що я не сховаюся під стіл і від відповідальності, і від усіх серйозних речей, – про це можете не турбуватися", – підкреслив Клімкін.

Він підтвердив, що президент України Володимир Зеленський пропонував йому залишитися на посаді глави МЗС.

"Я йому пояснив, що я на сьогодні вважаю це політично неправильним, це не моє особисте бажання, це правильний підхід із точки зору як має формуватися команда. А що буде потім – подивимося", – додав глава МЗС.

30 травня президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду подання про звільнення Клімкіна. 5 червня президент заявив, що пропонував Клімкіну і далі працювати, але той вирішив "піти в політику".

Комітет Верховної Ради у закордонних справах на засіданні 5 червня підтримав проєкт постанови про відставку Клімкіна з посади міністра закордонних справ. Голова комітету, позафракційний нардеп Ганна Гопко заявила, що зареєстровано комітетський проєкт постанови про звільнення Клімкіна з посади міністра закордонних справ, оскільки він подав відповідну заяву у Верховну Раду.

Сьогодні Рада не підтримала відставки Клімкіна.

Його було призначено міністром закордонних справ у червні 2014 року. У відеозверненні, опублікованому 17 травня 2019 року у Facebook, міністр сказав, що подав заяву про відставку. Він повідомив, що піде на вибори до Верховної Ради як самовисуванець.