Клімкін: Кількість сталіністів у Росії перевищила кількість притомних людей

Клімкін: Кремлівський режим тримає частину російського суспільства в зазомбованому стані
Фото: ЕРА

Нормальні люди за визначенням не можуть славити і поважати такого диктатора, як Йосип Сталін, уважає міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Так він прокоментував дані про високий рівень схвалення Сталіна в російському суспільстві.

Зростання популярності радянського диктатора Йосипа Сталіна серед населення РФ свідчить про те, що російське суспільство нездорове. Таку думку 16 квітня у Facebook висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи результати опитування "Левада-центру".

"Здорове суспільство, нормальні люди просто за визначенням не спроможні любити, славити, поважати тирана-параноїка, який безпричинно знищив десятки мільйонів їхніх же співвітчизників, родичів, прямих предків, перетворив увесь народ на рабів, а країну – на один величезний концтабір. Якщо ж таке трапляється, то це означає, що суспільство глибоко хворе. Воно перестало розрізняти добро і зло, воно дегуманізувалося, із ним відбулася якась злоякісна цивілізаційна мутація", – написав міністр.

За його словами, дані, відповідно до яких 46% респондентів "виправдали вбивство мільйонів ні в чому не винних людей", а 45% заявили, що ці жертви нічим не можна виправдати, свідчать, що "вперше кількість сталіністів перевищила кількість притомних людей".

"Мене й раніше вражали своєю яскравою шизофренічністю фотографії із сучасних чествувань Сталіна в Росії. Гори червоних гвоздик на могилі тирана, лідери атеїстичної Компартії, які моляться разом зі священиками, священики, які славлять погромника церкви й убивцю тисяч священнослужителів, нарешті, зображення Сталіна на іконах, що взагалі є страшним блюзнірством і гріхом. Усе це виглядає як якась хвора фантасмагорія, такого абсурду у принципі не може бути! Але він є, і він прогресує", – заявив Клімкін.

Він уважає, що "кремлівський режим ще раз довів, що майстерно володіє найпідступнішими методами маніпуляцій масовою свідомістю і на даний час тримає більшість російського суспільства в зазомбованому стані".

"[Президенту РФ Володимирові] Путіну культ Сталіна потрібен, передусім, для того, щоб зміцнити основу власного культу, власної "сильної руки". Але є ще один чинник, який не може ігнорувати ні Україна, ні весь світ. Зазомбовані, дегуманізовані суспільства самі стають небезпечними, здатними за наказом режиму чинити велике зло", – зазначив Клімкін.

16 квітня "Левада-центр" опублікував результати соціологічного опитування, згідно з яким більше ніж 70% росіян так чи інакше схвалює роль Сталіна в історії.

Соціолог "Левада-центру" Каріна Піпія зазначала, що в динаміці ставлення росіян до Сталіна є три періоди домінування різних оцінок: негативне сприйняття (2001–2006 роки), байдужість (2008–2012 роки) і позитивні оцінки (із 2014 року).