Клімкін про закріплення в Конституції курсу на ЄС і НАТО: Класна штука. Але багато хто в Раді не зрозумів, за що проголосував

Клімкін: Я голосував за те, щоб ми казали не: "Даєш Європу" або "Даєш НАТО", а щоб закріплення цього в Конституції давало нам можливість тиснути на внутрішню реальність
Фото: EPA

Закріплення в Конституції курсу України на вступ до ЄС і НАТО дасть кілька важливих важелів, зазначив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

Закріплення в Конституції курсу України на вступ до Євросоюзу і НАТО дасть практичну користь. Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в ефірі "Радіо НВ" 21 вересня.

"Я вважаю, що це класна штука. Але в нас багато хто в парламенті (я свідомо не буду називати нікого) вважає, що це якісь гасла... А я голосував за те, щоб ми казали не: "Даєш Європу" або "Даєш НАТО", а щоб тепер закріплення всього цього в Конституції давало нам можливість тиснути на внутрішню реальність і внутрішній тариф, вибивати гроші там, де їх потрібно вибивати, і показувати потім на Конституцію... Багато з наших парламентаріїв насправді не зрозуміли, за що вони проголосували. У конкретному і дуже практичному плані й у плані побудови дуже чіткої стратегії... Закріплення в Конституції дасть нам декілька дуже важливих важелів. І от цього багато хто досі не зрозумів. Може, і слава Богу. От якщо ми будуємо стратегії, що ми маємо перебудовувати країну на європейський кшталт, і на це потрібні зусилля і гроші, а хтось нам заважає це робити, ми все ж таки зможемо посилатися на Конституцію", – сказав Клімкін.

Україна активізувала співпрацю з НАТО у 2014 році на тлі анексії Криму Росією і початку російської агресії на Донбасі. Наприкінці 2014-го Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від політики "позаблоковості". У червні 2017 року парламент підтримав закон, який закріплює намір України вступити в НАТО.

У грудні 2017 року президент України Петро Порошенко говорив, що в недалекому майбутньому в Україні пройдуть референдуми про вступ країни в НАТО і Європейський союз.

На початку серпня 2018-го президент заявив, що Верховна Рада зможе зібрати 300 голосів для внесення змін до Конституції та законодавчо встановити курс країни на Євросоюз і НАТО.

Згідно з даними опитування Соціологічної групи "Рейтинг", опублікованими 26 червня, приєднання України до ЄС підтримує 51% українців, проти – 29%. 44% громадян країни – за вступ до НАТО, 36% – проти.

20 вересня Верховна Рада України внесла до порядку денного сесії і передала на розгляд Конституційного Суду України законопроект про закріплення в Конституції курсу України на членство в ЄС і НАТО.